Hvorfor takknemlighet kan endre din Mentale og Fysiske Helse

Hey hey kjære deg!

Du, visste du at takknemlighet kan gi deg en rekke gode helsefordeler, både fysisk og mentalt? Takknemlighet er en praksis jeg har utført i mange år, og det er vel kanskje en av de enkleste, men mest virkningsfulle tingene du kan gjøre for deg selv for å bli litt mer glad og fornøyd i livet ditt.

Takknemlighet er ikke bare en følelse, det er en livsstil. Og hva mener jeg med det?

Det er et uttrykk for det vi setter pris på i livet vårt, og ikke minst de tingene som skjer med oss. Takknemlighet kan uttrykkes i ord, følelser eller handlinger.

Fordelene med takknemlighet er mange, alt fra økt fysisk helse til følelsesmessig velvære og mye mer. Det som kan virke som om at en enkel følelse faktisk har mange skjulte fordeler som kan sees i alle aspekter av livene våre.

De beste måtene å bygge og styrke takknemlighet på som en daglig vane

Takknemlighet er et kraftig verktøy som kan forandre livet ditt. Det hjelper deg å være mer oppmerksom, øker følelsen av lykke og kan forbedre forhold og relasjoner.

Den beste måten å dyrke takknemlighet på, er å ha det som en daglig vane, og deretter ved å praktisere takknemlighetsjournalføring. Du kan f.eks. starte med å skrive ned tre ting du er takknemlig for hver dag. Du kan også skrive ned de tingene som gjør deg glad i øyeblikket eller det som skjedde i løpet av dagen som fikk deg til å føle deg takknemlig. Det er mange måter å praktisere takknemlighetsjournalføring på, men dette er en av de mest populære fordi det er enkelt og tar mindre enn fem minutter av tiden din hver dag. Jeg har selv gjort dette i mange år, og det er en perfekt måte å starte eller avslutte dagen på. Dersom jeg har en dag hvor jeg kjenner at jeg ikke er helt der jeg ønsker å være, så kan dette hjelpe meg å flytte fokus i en mer positiv retning. I tillegg, så bruker jeg å lese det jeg har skrevet tidligere, og da blir det nesten umulig å bli noe annet enn glad. Det gir en ordentlig godfølelse.

Strategier for å finne godfølelsen når du føler deg sliten mentalt

«Lykkelig er den som ikke sørger over hva han mangler, men gleder seg over hva han har.»

 • Demokrit

Det er viktig å huske at negative tanker er en del av livet. De trenger ikke være permanente og vil kunne bli mindre eller forsvinne med tiden, men det kan være vanskelig å se det når du er midt oppe i det. Den gode nyheten er, at det er kun en person som kan endre dette, og det er du.

Når du føler deg sliten eller har negative tanker, er en av de beste tingene du kan gjøre å øve på positiv tenkning. Det vil kunne hjelpe deg å se hva som er bra i livet ditt. Vi kan ha fokus på det vi har, og de tingene som faktisk ER bra, eller vi kan ha fokus på det vi mangler eller ønsker vi skulle hatt.

Følgende er noen måter å finne godfølelsen:

 • Øv på positiv tenkning. Prøv å ikke dvele ved negative tanker og heller fokusere på de gode tingene i livet.
 • Ta vare på deg selv ved å spise sunn mat og få nok søvn.
 • Tilbring tid med venner og familie som elsker deg.
 • Finn en hobby som interesserer deg, for eksempel å lese, male eller spille et instrument.
 • Skriv ned følelsene dine i en journal slik at de ikke overvelder deg mentalt, og deretter skriv ned hvilke tanker du ønsker i stedet.
 • Sørg for at du gjør minst en ting hver dag som gleder deg.

Hva skjer hvis du ikke har et positivt syn?

Negative tanker kan være skadelige for din mentale og fysiske helse. De kan få deg til å føle deg dårlig med deg selv, de kan få deg til å føle at du ikke er god nok, de kan gi deg fysisk ubehag og smerter, og de kan få deg til å føle at det er krevende å finne en god mening med livet. Selv om negative tanker ikke er produktive i de fleste tilfeller, er de naturlige og alle har dem fra tid til annen. Å lære seg å håndtere negative tanker kan være krevende, men det er absolutt mulig. Her er noen måter å stoppe negative tanker på:

 • Ikke gi etter for trangen til å gruble på en negativ tanke når du føler deg engstelig eller opprørt. Gjør i stedet noe praktisk og nyttig som å gå en tur eller skrive ned bekymringene dine på papir. Det kan også lønne seg å skrive ned hvilke tanker du ønsker å ha i stedet. For noen år siden, så strevde jeg veldig med negative tanker, og det førte til mange bekymringer, og igjen fysiske og mentale utfordringer. Jeg kunne kverne og kverne på det som ikke var bra, og jeg havnet i en loop av negativitet. Når jeg starter å skrive ned hva jeg ønsket å ha av tanker i hodet mitt, så trente jeg på det foran speilet og i tankene mine, og det gjorde det lettere å snu fra et negativt til et positivt tankesett i ulike situasjoner.
 • Hvis du opplever mange negative tanker, så spør deg selv: Er dette nyttig for meg? Får jeg det bra dersom jeg fortsetter å kverne? Du vil selvsagt få et «nei» til svar, og det som er bra med det, er at det hjelper deg å skrifte fokus, og da kan du gjøre noe med det.
 • Finn en måte å distrahere deg selv fra negative tanker. Når du er så opptatt med å bekymre deg at du ikke har tid til å tenke på noe annet, vil det hjelpe å ta en pause. Noen måter å distrahere deg selv på inkluderer å lytte til musikk eller å leke med kjæledyrene dine. Når jeg for 4 år siden fikk vite at jeg hadde en svulst på hjernen, og ikke visste om den var godartet, så lagde jeg meg en plan for at jeg ikke skulle gå inn i en negativ spiral. Derfor startet og avsluttet jeg dagen med takknemlighet og journalføring av det jeg satte pris på i livet mitt. I tillegg, så bestemte jeg meg for å se Golden buzzers på America´s got talent hver kveld når jeg la meg, for det fikk meg i supergodt humør. Ofte, så er det slik, at det siste du tenker på før du legger deg, det tar du med deg gjennom natten. Jeg ville unngå å kverne på bekymringer, så derfor valgte jeg aktivt å ta grep.
 • Skriv ned hvilke tanker du ønsker å ha i hodet ditt. Om du har ulike situasjoner hvor du opplever at du er mer negativ, så jobb med å skrive ned hvordan du ønsker å være, og hvilke tanker du ønsker å ha. Når du trener på dette i tankene dine, så vil det hjelpe ditt ubevisste sinn med å tro at du har mer positive enn negative tanker, og det gjør det lettere for deg å tenke positivt.

Negative tanker er ofte et svar på verden rundt oss. Vi tenker negative tanker fordi vi har hatt negative opplevelser i livene våre eller fordi vi føler at vi ikke har nok positive opplevelser. Det er greit å ha negative tanker. Negative tanker er en logisk respons på verden rundt deg og kan hjelpe deg med å håndtere følelsene dine, holde deg rolig i stressende situasjoner og bidra til å motivere deg selv. Det er når de tar overhånd at du gjør det krevende for deg selv, og da er det godt å være klar over tankene dine, anerkjenne dem og deretter snu dem til positive tanker.

Så hvorfor er takknemlighet så viktig?

Takknemlighet er viktig fordi det kan hjelpe oss å være mer oppmerksomme. Du kan oppleve at det gir deg mindre indre stress, mindre fysiske «vondter», det kan gjøre deg mer glad og lykkelig, du kan oppleve at du sover bedre og lengre, du kan bli mer empatisk fordi du er positiv med deg selv, og da setter du andre i et mer positivt lys og mange andre fordeler.

Konklusjon: Takknemlighet er viktig både for din mentale helse, men også din fysiske helse. Det hjelper oss å føle oss bedre, og du får et liv du setter mye mer pris på.

–> YES til daglig praktisering av takknemlighet!!

Tips:

Skriv ned hva du er takknemlig for, og så skriver du ned HVORFOR du er takknemlig. Det vil underbygge de gode følelsene i kroppen din, og det kan hjelpe deg med å kjenne takknemlighetens kraft inni deg på en mye bedre måte.

Eksempel:

 • Jeg er takknemlig for at jeg har en sterk kropp, for det gjør at jeg kan trene padel som jeg elsker.
 • Jeg er takknemlig for at jeg har en god smakssans, for da kan jeg nyte god mat og drikke.
 • Jeg er takknemlig for min datter, for hun gir meg så mye kjærlighet i livet mitt, og hun er min hjertemedisin.
 • Jeg er takknemlig for at jeg har en superfin kjæreste, for han gjør meg lykkelig og glad, og jeg elsker hverdagene med han.
 • Jeg er takknemlig for at jeg har gode venner i livet mitt som gjør at jeg kan dele ting som skjer i livet mitt.

Håper du likte innlegget her, og at det gav deg motivasjon til å praktisere takknemlighet i hverdagen din. For meg har det vært en game changer, og jeg elsker at det er JEG som kan påvirke mine egne tanker slik at jeg kan velge hvordan jeg skal ha mine dager.

Masse gode vibber fra Rachel 😊

Kanskje du også liker...

Populære artikler...