Har du disse egenskapene? Da kan du ha det som trengs for å bli en dyktig Coach!

Tenk tilbake i livet ditt på folk som har anerkjent deg for dine kvaliteter som å være en god lytter, komme med gode råd og være tilstede for andre når de har møtt problemer.

Hvor godt er det ikke å få lov til å være der for andre mennesker? Hvor de kan lene seg på deg, og du kan være som en påle med dine naturlige kvaliteter.

En god coach er positiv, entusiastisk, observant, tydelig, målrettet, kunnskapsrik, tålmodig og lyttende!

Det er ingen 100% eksakt liste på hva som vil gjøre deg til en eksepsjonell coach, men det finnes en del fellestrekk. Alle coacher har et sett med både styrker og svakheter, men det er en rekke faktorer gode coacher har til felles. Jeg har laget en liste til deg hvor du kan sjekke hvor du står, og kanskje hvor du har et forbedringspotensiale.

En god coach er positiv og lyttende!

1. En god coach har selvinnsikt

For å forstå andre, så er det viktig at du forstår deg selv. Gode coacher jobber ofte med seg selv og sine egne «problemer». Når du får en forståelse på hvorfor du reagerer og agerer i gitte situasjoner, så er det mye lettere å forstå andre. Slik blir du en effektiv og verdifull coach for andre.

2. En coach er en god lytter

Når du skal coache andre, så er det nødvendigvis ikke kunnskapen din du burde briljere først og fremst med. Vi har 2 ører og 1 munn. Mange coacher har veldig mye de skulle ha sagt, og det går på bekostning av å lytte til kundene våre slik at vi får med oss viktig informasjon.

Spørsmål du kan stille deg selv, er:

Er jeg en god lytter? Klarer jeg å lytte til hva kunden har å si verbalt, via kroppspråket, via måten de formulerer seg på, via stemmebruken etc?

3. En god coach er tydelig og lager klare forventninger

For at coaching skal fungere optimalt, så er det en gjensidig jobb som skal gjøres. Ingen coach kan få en kunde til å endre seg uten av kunden vil det selv, eller er villig til å gjøre et godt stykke arbeid for å nå målene sine. Det er viktig at coachen er tydelig, og at det settes klare forventninger til hva som kreves på coachingtimene.

4. En god coach bryr seg genuint om andre mennesker

Som coach, så er man villig til å gå den ekstra mila for å hjelpe kundene til å nå målene sine. Det kan til tider være krevende, og mange kunder kan både prokrastinere og sabotere seg selv. Som god coach, så evner du å stå i forskjellige situasjoner, og via erfaring, så er det noe som blir lettere.

5. En god coach må takle «alle» mennesketypene

Det finnes mange mennesketyper der ute, og noen kan man oppleve som provoserende, selvmedlidende, hissig, sårbar, dømmende etc.

Som en god coach, så er det viktig at vi ikke lar oss vippe av pinnen. Gode coacher vet at når en kunde blir sint, irritert, hissig eller andre ting, så handler det om kunden selv og hans reaksjonsmønster. En god coach lar seg ikke bli dratt ned på grunn av en negativ sinnsstemning til en kunde, men klarer å forholde seg profesjonell.

6. En god coach er stabil

Vi er alle sammen mennesker, og til tider kan det storme rundt oss. For å hjelpe andre, så må vi sørge for å være en stabil person som har livet på «stell». Det betyr ikke at vi ikke kan reagere på ting, eller at vi kan la oss påvirke av ulike situasjoner. Vi kan ikke la det påvirke timene vi har med kunder, og vi må ha jobbet en del med oss selv (slik som punkt 1). Dersom vi opplever situasjoner som er FOR krevende til tider, så bør vi ha nok innsikt til at vi ikke har kunder da. Ingen ting er bedre enn å gå til en coach som føles trygg, sikker, stabil og som har orden på eget liv.

7. En god coach er kreativ og løsningsorientert

Som coach bør du også ha en kreativ side av deg. Ingen kunder er lik, men de har like tendenser. For å kunne coache kundene dine, så bør du ha evnen til å sette deg inn i situasjonen til kunden, og hjelpe med å finne alternative og gode løsninger. Kundene klarer ikke alltid å hjelpe seg selv, og de kan trenge en dytt eller to for å komme seg videre.

Om du kan svare at du er enig på noen av disse punktene, så er du veldig godt på vei til å være en god coach. Om du kjenner at du ikke er helt der, så kan du jobbe deg dit. Ingen er perfekt i starten, og du blir ikke en god coach over natten. Ta meg for eksempel. Jeg har hatt over 11.000 coachingtimer, og jeg har blitt trygg med tiden. Gjennom erfaring, prøving og feiling.

Om du har lyst til å lære enda mer, så bli gjerne med på mitt GRATIS og live lynkurs jeg har satt opp akkurat nå for dere som vil bli Coach, eller utvikle dere videre!

Klikk her for å bli med!

Sharing is caring, så del gjerne innlegget😊

Gooood hilsen fra Rachel 😊

Kanskje du også liker...

Populære artikler...