Nå dine mål 2017

Slik setter du målene dine for neste år

Vi er inne i årets siste dager, og snart feirer vi det nye året som kommer. Mange av oss liker å bruke årsskiftet til å sette opp nye personlige mål, noe jeg selv også liker veldig godt. Jeg er stor tilhenger av nye begynnelser, og derfor elsker jeg for eksempel mandager. De er en ny og frisk start hver eneste uke, som man kan benytte til å gi uka en god begynnelse.

På samme måte blir det nye året en stor og ny begynnelse. Nyttårsforsetter er en typisk ting som vi setter opp for det nye året, men mitt inntrykk er at disse litt for ofte brytes. Så i stedet for å kalle det nyttårsforsetter, som gjerne sklir ut etter noen uker, lag deg heller personlige mål for året.

For eksempel kan et personlig mål være at du skal gjennomføre et prosjekt, starte med en ny fritidsaktivitet, trene to ganger i uka, jobbe mindre, få deg en ny jobb, pusse opp huset, og så videre. La meg fortelle deg hvordan du kan gå fram for å utforme dine mål:

Hva er målene dine?

Først av alt har du nødt til å definere målene dine. Skriv dem gjerne opp på en liste, slik at du fysisk ser dem foran deg på et papir. Målene dine burde være noe som er viktig for DEG. Med dette mener jeg at du ikke skal kaste bort tiden din på noe som kun skal tilfredsstille familien eller vennene dine, for nå er det DU som er i fokus. Skal du leve livet ditt sånn som du ønsker å leve det, eller sånn som andre ønsker at du skal leve det? Jeg tror du vet svaret på dette veldig godt. Et liv levd på andres ønsker og premisser blir et liv der du setter deg selv i andre rekke, og ikke gjør det du faktisk ønsker i det ene livet vi har fått på denne vakre jordkloden.

Videre er det lurt å tenke på ordlyden til målene du skriver opp. Setningen “Jeg burde klare å trene to ganger i uka” sier indirekte at dette er noe du kanskje kan gjøre, eller kanskje ikke. Ordet “burde” er det nemlig ingen motivasjon bak. Så skriv ned målene dine med de mer positive og motiverende ordene “vil” eller “skal”. “Jeg SKAL trene to ganger i uka” = dette har jeg valgt selv at jeg ønsker å gjøre. Det som gjør setningen enda bedre, er: “Jeg skal trene 2 ganger i uken FORDI det at jeg får mer energi SLIK AT jeg kan leke mer med barna mine!” Når du legger til ordet FORDI, så forteller du kroppen din HVORFOR du skal gjøre dette. Og når du legger til SLIK AT, så forteller du hva det GJØR med kroppen din. Skjønner du hva jeg mener? Da får du et bedre og mer konkret mål for din del slik at du vet hvorfor du gjør dette, og at du gjør det for din del (og ingen andre).

Små mål er også viktige mål

Det er ikke kun de store, overveldende målene du trenger å fokusere på. Små mål er mål som kan gjøre deg lykkeligere, og det på kort tid. Det er fordi vi har flest hverdager, og det er i hverdagen vi opplever de små gledene som igjen gjør oss mer lykkelig på lang sikt.

Et ganske grunnleggende tips når du setter deg mål, er at du må bli begeistret for dem! Et begeistrende mål, er et motiverende mål. Det er klart at veien mot et mål ikke alltid er en dans på roser når du legger inn time etter time på prosjekter, treningssenteret eller på finn.no for å søke etter jobb, men selve måloppnåelsen må du bli begeistret for. Det skal kile litt i magen når du ser for deg at du har fått en forfremmelse på jobb, en lettere kropp, eller drømmejobben.

Tilbake til de små målene. For oppnå de ovennevnte, lengre målene, er det lurt å dele opp disse i mindre, kortsiktige mål. Ønsker du en ny jobb, så kan et lite dagsmål være at du skal sende ut tre jobbsøknader i dag. Vil du ha en lettere kropp til sommeren – ha som dagsmål å spise en sunn middag. Alle delmålene utgjør en stor forskjell for det overordnede målet.

Ha et mål om å kutte ut

La oss snu litt om på ting, og snakke om hva du kan REDUSERE istedet for å legge til. Ikke alle mål trenger å kreve masse ekstra tid og innsats, noen mål kan faktisk basere seg på å redusere tid og innsats. La oss ta handling på matbutikken som et eksempel. Tenk deg litt om nå, og se for deg hvor mange timer du benytter hver uke på å handle inn matvarer. Er dette tid du kunne brukt på noe mer fornuftig og givende? Selvfølgelig er det jo det. Bruk heller 1 time hver uke på å planlegge èn dag med storhandel og handleliste, istedet for å bruke en time her og en time der på butikken 3-4-5 ganger i uka etter jobb.

Finn gjerne èn ting i livet ditt du kan kutte ut eller bruke mindre tid på, og implementer den med en gang. En ting som sparer deg for stress, unødvendig kjøring, eller unødvendige pengeutgifter.  Dette vil hjelpe deg til å bli mer effektiv i hverdagen, og å spare energien din fra å brukes der det ikke behøves.

Skriv målene ned

Uansett om du har business-mål eller personlige mål så er det utrolig viktig at de er inne i kalenderen din. Enten du benytter deg av en almanakk eller digital kalender på mobilen din, så skal det altså noteres der du stadig kikker innom for å oppdatere deg om gjøremålene dine. Det som skrives ned blir gjort. Enkelt og greit.

Hvis du er en veldig “visuell” person, så ha gjerne kalenderen fremme på pulten din eller andre steder der du kan se den. Lag fargekoder for du ulike målene dine. Gjør det enkelt for deg selv å holde oversikt. Og om du ønsker – tegn i kalenderen, klipp ut og lim inn fra magasiner, design noe i photoshop, eller lag deg en hjemmeside som representerer målene dine og som gjør deg motivert til å fortsette å jobbe for dem.

Hva er dine mål for året? Jeg blir såååå glad for å høre om dem i kommetarfeltet.

Stor klem fra Rachel.


Kanskje du også liker...

Populære artikler...