De mentale fordelene ved meditasjon

Hey hey kjære deg 😊

Vettu, meditasjon er noe som er utrolig undervurdert, og jeg tror at mange ikke har helt klart hva det egentlig er, og hvor store fordeler du kan få ut av det. Meditasjon er en praksis som kan redusere stress, og forbedre din mentale helse på mange områder. Det er også en praksis som kan gjøres av hvem som helst, i alle aldre og hvor som helst. Du kan meditere med øynene åpen eller igjen. De fleste synes det er best å meditere med øynene lukket.

Meditasjon har eksistert i århundrer, med de tidligste kjente bevisene som dateres tilbake til den vediske perioden i India (rundt 1500 f.Kr.). Den tidligste skriftlige referansen til meditasjon finnes i de buddhistiske skriftene kjent som Pali Canon.

Det finnes mange forskjellige metoder for meditasjon, men det er to hovedtyper: fokusert oppmerksomhet og åpen overvåking. Fokuserte oppmerksomhetsmeditasjoner krever at du fokuserer på et enkelt objekt eller en tanke. Det kan være at du gjør dette via dine egne tanker, eller at du får en veiledet meditasjon hvor du får hjelp til å fokusere på det du ønsker. Kundene mine liker denne formen for meditasjon best fordi det hjelper deg å holde fokus uten at du må «jobbe» noe særlig selv. Åpne overvåkingsmeditasjoner innebærer å observere det som kommer inn i tankene dine uten dømmekraft eller tilknytning. Du bare lar sinnet ditt flyte avgårde. Tanker kommer og går, og du bare «er».

Hvorfor trenger vi meditasjon i dagens stressende livsstil?

Det er mange fordeler med meditasjon. Det kan hjelpe deg med å sove bedre, forbedre humøret ditt og til og med ha en positiv innvirkning på helsen din. Det er også en rimelig måte å redusere stress og øke fokus. Du kan oppleve at du tenker klarere, tar bedre valg, får mer energi og at du får bedre selvtillit og selvfølelse + masse mer.

Jeg mener at meditasjon er viktig (og kanskje helt essensielt) i dagens stressende livsstil. Vi lever i en verden hvor vi hele tiden blir bombardert med informasjon og meldinger fra sosiale medier, TV-annonser, jobb-e-poster osv. Meditasjon hjelper oss å gå tilbake fra all denne støyen og skape litt plass for oss selv slik at vi kan finne klarhet i vår tanker og følelser. Visste du forresten at mellom 70-80% av norske dødsfall er livsstilssykdommer? Det er altså sykdommer som er relatert til hvordan vi lever livene våre, og det er noe vi kan påvirke i stor grad. Og da er den gode nyheten, at et av de mest enkle verktøyene du kan bruke, er meditasjon 😊

Hva er den beste tiden på dagen for en meditasjonsøkt?

Den beste tiden på dagen å meditere på er et veldig vanlig spørsmål som stilles. Det er viktig å merke seg at den beste tiden for deg å meditere vil være forskjellig fra den beste tiden for noen andre. Faktorer som ditt søvnmønster, spisevaner og dine naturlige energinivåer vil spille en rolle i den beste tiden for deg å meditere.

Når det kommer til stykket, er det egentlig ikke ett spesifikt svar. Det viktigste er å finne det som fungerer for deg og holde fast ved det! Finn deg gjerne en god rutine som gjør at du kan meditere litt hver dag. Kanskje du kan meditere 10 minutter på bussen hver morgen på vei til/ fra jobb? Kanskje du kan bruke en pause på jobben din for å «hente» deg inn gjennom en meditasjon? Uansett: Finn det som passer for deg!

Hvor lang tid tar det å komme inn i «meditativ tilstand» og hva bør du gjøre på forhånd?

Det er noen måter å forberede seg til meditasjon på. Den ene er å gjøre noen minutter med avslappende aktiviteter som dyp pusting eller gå en tur. En annen er å gjøre noen tøyningsøvelser før du starter økten. Men det trenger ikke være noe hokus pokus heller, for det å komme seg inn i en meditativ tilstand kan gå veldig fort. Og du trenger faktisk ikke å meditere en halvtime, men kun noen få minutter. Jeg liker å variere alt etter hva jeg føler at jeg trenger akkurat den dagen. Noen ganger vil jeg bare ha 5 minutter, mens andre ganger er det superdigg å meditere i 30 minutter (eller mer).

Det er ikke nødvendig at du er alene for å meditere. Du kan også meditere sammen med andre, i grupper og finne ro ved å høre på musikk eller lese en bok. Jeg har innimellom noen meditasjonschallenger, og da har jeg med meg kjæresten min. Da setter vi på klokken på morgenen 15 minutter før, og så setter jeg på en av mine guidede meditasjoner som vi tar sammen før vi starter dagen. Og gjett om det er deilig.. Den beste måten å starte en god dag på, etter min mening.

Hva er de mest populære typene meditasjon?

Mange mennesker henvender seg til meditasjon av en rekke årsaker. De kan være på utkikk etter mer ro i livet, eller de kan lete etter en måte å håndtere stress på. Meditasjon har vist seg å ha mange fordeler, fra å redusere stressnivået til å øke kreativitet og fokus + en rekke av de fordelene jeg nevnte lengre oppe.

Det finnes mange forskjellige typer meditasjonspraksis der ute, og hver og en har sitt eget sett med fordeler. Her er noen populære typer:

Mindfulness-meditasjon: Denne typen handler om å være tilstede i øyeblikket og fokusere på det nåværende øyeblikket uten å dømme. Det brukes ofte som en oppmerksomhetsøvelse fordi det tvinger deg til å holde fokus på det som skjer akkurat nå

Transcendental Meditasjon: Denne typen er basert på hinduismens prinsipper og innebærer å gjenta et mantra (et ord eller lyd) om og om igjen mens du sitter komfortabelt med lukkede øyne. Denne meditasjonen liker jeg veldig godt om jeg er stresset, for da «tvinger» jeg meg selv til å fokusere innover, og det gir en superdeilig følelse.

Kundalini Yoga: Denne typen involverer sang, musikk, mantraer, pusteøvelser og fysiske stillinger som chakrasana (lotusstillingen). Denne meditasjonstypen er jeg selv tilhenger av, men gjør det faktisk litt for sjelden.

-Guidede meditasjoner: Denne typen meditasjon er hvor noen veileder deg gjennom meditasjon. Det kan være at du får det gjennom en lydfil du lytter til. Ofte, så kan du få et tema tilknyttet denne type meditasjon. I HIMMELportalen (en medlemsportal jeg har), så har jeg en rekke guidede meditasjoner med tema som stress, balanse, ro, selvtillit, selvfølelse, bedre søvn, vekk intuisjonen, manifestering og masse mer. Selv bare digger jeg guidede meditasjoner, for da kan å bare flyte med.

En introduksjon til de beste appene for nybegynnere som ønsker å meditere

Hvis du er en nybegynner som er ny på meditasjon og ønsker å starte med meditasjon, eller du har lyst til å få mer fokus på å meditere jevnlig, så inviterer jeg deg til å bli med på en gratis meditasjonschallenge fra 1-7.november. Fordelene ved å være i en gruppe med andre som mediterer, er at du får større fokus, ofte bedre gjennomføringsevne, og vi blir mer motiverte. Her vil jeg gi deg en meditasjon her dag med forskjellig tema. Det er guidede meditasjoner, og de varer i snitt fra 3-15 minutter. Du vil få motivasjon og inspirasjon direkte i en felles facebook-gruppe.

Klikk her for å bli med: https://www.facebook.com/groups/479201574175524

Til slutt…

Fordelene med meditasjon er godt dokumentert. Det kan som sagt hjelpe deg med å redusere stress, forbedre fokus og til og med øke kreativiteten.

Det er viktig å merke seg at det ikke bare er de fysiske og mentale fordelene ved meditasjon som gjør det verdt det. Det er også åndelige fordeler som kommer fra denne praksisen. Meditasjon kan hjelpe folk til å finne fred og ro i livet, noe mange mennesker ser etter i disse dager.

Håper dette innlegget har inspirert deg til å meditere mer, og at du ser at det kan gi deg et rikere og bedre liv.

Lag deg en superflott dag, og god klem fra Rachel 😊

PS: Her har du forresten en super enkel guided meditasjon du kan lytte til, og temaet er «Pusten»:

Kanskje du også liker...

Populære artikler...