Denne tenkemåten kan være ødeleggende

Når ting går galt i livene våre, så er det så utrolig enkelt å skylde på andre. Det er mye lettere å skylde på andre enn å skylde på seg selv, sant?

Og selvfølgelig, så er det en grunn til at vi liker å legge skylden over på menneskene rundt oss. Alle oss som bor i denne verden spiller en ørliten rolle i forhold til hverandre, og mange ganger føler vi at vi ikke kan gjøre noe som helst for å påvirke livet vi lever. Vi er et offer for det som skjer rundt oss, og vil kan påvirke lite eller ingen ting. Dette er hva de fleste tenker, og denne tenkemåten kan ha en enorm negativ konsekvens på eget liv.

La meg dele hva jeg tenker og hvorfor…

Hva er vitsen i å skylde på andre?

Når vi konstant er fokusert på å skylde på andre, så gjør vi noen ganske elementære feil.

Først av alt, så har vi ikke skjønt at vi selv er en del av problemet. For eksempel, så kommer du hjem fra jobb, og du er irritert for at det ikke er laget middag. Du kan være irritert for at ingen har ordnet mat, og at du blir enda mer supersulten at du nesten dør av sult…. Eller at du kommer hjem til middag, og det er fisk igjen… Eller samme matrett for ørtende gang…..

For det andre, så gir vi ikke oppmerksomheten for å finne løsninger. Det du glemmer, er at du er en del av familien, og dersom du blir sur for at middagen ikke er klar, eller at det ikke er den maten du ønsker deg, så er det ikke de andre sin feil. Du legger over skylden på DINE ØNSKER over til de andre i familien. Skjønner? Om du virkelig vil ha middag når du kommer hjem fra jobb, eller en annen middagsrett, så er det ditt ansvar å kommunisere med familien din. Og om ikke de ønsker det du ønsker (f.eks å ha middag akkurat halv fem, eller å ha de matrettene som du vil ha), så er det ikke deres «feil». Du må ta ansvar for det du ønsker deg i ditt liv i stedet for å legge over skylden på de rundt deg.

Det er heller ikke «hattkall»-mannen som sneglekjører foran deg som er skyld i at du kommer for sent til jobb eller et møte… Det er du som har glemt å ta høyde for at det kan være ekstra trafikk ute, og da er det ditt ansvar å planlegge tiden din.

Det er heller ikke verd å legge skylden på barna dine for at det er rotete hjemme. Husk at det er du som vil ha det ryddig, og ikke barna dine. Ja, vi skal jobbe med barneoppdragelse osv… men til syvende sist – hva har det å si at det er litt rotete? Det har jo egentlig ikke noe å si. Vi henger oss for mye opp i alt som bør og skal være rett i stedet for å ha det bra. Leke, være litt gærne, gi litt blaffen og bare ha det litt gøy også.

Og om du tenker at du vil ha det ryddig hjemme, så rydd selv! Eller gjør noe moro ut av det slik at familien opplever det som gøy i stedet for pes. Ta ansvar for ditt eget liv, og slutt med å legge skyld over på andre personer for at du ikke har det livet du ønsker deg.

Ja, jeg vet at det kan høres «hardt» ut, men det er helt sant. Jeg snakker av erfaring. Jeg har vært verdensmester i å skylde på andre. Jeg er langt fra perfekt nå også, men nå er jeg bevisst over min egen irritasjon og frustrasjon når den kommer. Dersom jeg forsøker meg på å «ta» familien min eller kolleger i at de har gjort feil eller at de ikke har gjort det slik JEG ønsker det, så stopper jeg opp, og spør:

Rachel, hva gjør at du nå forsøker å legge over skylden på Bjørn?

(min mann) for at han ikke har fikset middagsmaten (etter at jeg har laget middag hver dag hele uken)….

Det er lett å tenke: Dette må da han skjønne!

Men han «må» ikke det. Det er opp til meg å uttrykke mine ønsker høyt, og det er opp til meg å fikse middag selv om han ikke føler for det. Altså: MITT ANSVAR hele veien!

Det er en innebygd forsvarsmekanisme til oss når vi forsøker å skylde på andre. Det er enklere å skylde på andre enn å ta ansvar selv.

Når du skylder på andre, så kan det skape irritasjon, sinne, frykt, surmuling, misnøye, uro, dårlig søvn, mindre overskudd og mye mer. Årsaken er at du bruker din energi feil, og du forsøker å endre andre personer (som er et tapt slag uansett).

Mahatma Gandi sa:

If you want to change the world, start with yourself.

Og det er sååå sant….

Er du enig? Del dine tanker i kommentarfeltet under.

Nyt denne vakre dagen, og lag den til DIN dag!!

God klem fra Rachel

PS: Om du vil ha hjelp til å roe ditt egen sinn, og kanskje ha større forutsetning for å «kjøle» det ned i vanskelige situasjoner, så last gjerne ned denne GRATIS mindfulness lydfilen!

PS2: Bli med på Søvn-Webinaret 15.november kl. 19:00, og lær hvordan du kan sove som en baby gjennom hele natten!

Klikk her for å lese mer!

 

Kanskje du også liker...

Populære artikler...