4 supre tips til en bedre selvfølelse

 

Mange er ofte forvirret på hva som er forskjellen på selvfølelse og selvtillit. Og mange blander disse to. Men hva er det som er mest viktig? Er det selvfølelsen eller selvtilliten?

I alle år har jeg selv hatt en dårlig selvfølelse, men jeg har hatt god selvtillit. For at du skal få en idé om hva som er forskjellen, så skal jeg kort forklare det.

Selvtillit er din tro til hva du kan prestere. Det kan være i jobben din, i idrett, skolen eller i sosiale settinger.

Selvfølelse er din indre følelse om din egen verdi i de ulike settinger. Du kan tro at du er flink i jobben din, men du kan være usikker på hva sjefen egentlig synes om det.

Det er ofte sprik mellom selvfølelsen og selvtilliten. Mange (slik som jeg var tidligere) hadde en høy selvtillit. Det var få eller ingen som kunne se på meg dersom jeg var nervøs eller usikker selv om det var kaos inni meg. Jeg kunne virke selvsikker, og jeg kunne også uttrykke min selvsikkerhet og selvtillit. Dersom jeg f. eksempel skulle holde et foredrag, så kunne jeg se ut som en verdensmester. Jeg kunne ”late som” om at jeg hadde full kontroll. Inni meg var jeg usikker på om jeg ble likt, eller om budskapet var godt nok. I etterkant av foredraget, så var jeg avhengig av at noen sa til meg: ”Så flink du er, Rachel!” Jeg måtte ha bekreftelse på at jeg var god nok.

Det er ganske slitsomt å ha et stort sprik mellom disse to. Gjennom ulike teknikker, så kan du forbedre din indre selvfølelse slik at den matcher selvtilliten din.

 1. Det første du må gjøre, er å vite at du faktisk har negative tanker, og hva dine negative tanker er. Du kan ikke fikse det du ikke vet. Derfor må du VITE hva dine negative tanker er. Altså; du må gjenkjenne at tankene dine er negative. Når du klarer å ”se” ditt negative mønster og hvilke tanker som ligger i ditt mønster, ja da kan du gjøre noe med det. Har du tanker slik som dette:  ”Jeg er en dårlig person!” eller ”Jeg kan ingen ting!”? Da har jeg en god nyhet til deg. Dette er et tankemønster du har. Dette mønsteret skaper en følelse i deg. Og når du vet at du har disse tankene, så kan du endre dem. Tankene dine er ikke noe som er konstant. Tankene dine kan du endre, og du kan trene tankene dine til å ”tenke annerledes” enn de har gjort tidligere. Se på tankene dine utenifra. Se på dem som noe konkret som du kan TA på. Deretter kan du TA tankene dine ned, og endre dem til noe positivt. Når du tenker: ”Jeg er en dårlig person”, så TA ned tanken, og omdanne den til det du er bra på.
 2. Stopp å sammenligne deg med andre personer. Om du skal sammenligne deg med andre personer, så sammenligner du deg med det dem er god på. Andre personer fremhever sine fordeler, og det kan være fordeler de har jobbet mye med for å bli god. Dersom du skal sammenligne deg med andre personer, så vil du ikke kunne ta tak i deg og det DU er god på. Ta frem penn og papir. Skriv ned 10 ting du er god på. Deretter skal du skrive HVORFOR du er god til dette. F.eks: ”Jeg er god til å skrive fordi det skaper gode følelser hos andre mennesker og jeg hjelper dem til å få en positiv endring i livet sitt” eller ”Jeg er en snill mamma fordi jeg bruker god tid hver kveld sammen med min datter slik at vi får snakket sammen”.Mange synes det er utfordrende å skrive gode og positive ting om seg selv. Det er en treningssak, og det er noe du må trene på hver dag om du skal få den endringen du ønsker deg.Jeg var på et fantastisk seminar i helgen sammen med dyktige Gry Sinding. Hun har et ønske, og det er at våre barn skal vokse opp og si: ”Mamma, hva er denne janteloven? Jeg vet ikke hva det er!” Det synes jeg er et topp mål. Jeg har samme visjon. Jeg ønsker at neste generasjon skal si: ”Hva er dårlig selvfølelse?” Jeg ønsker av hele mitt hjerte at vi alle skal kunne komme oss dit hvor vi EIER oss selv og tankene våre. At vi tar eierskap i hva vi tenker og hvem vi er. Tankene våre er ikke noe som ”skjer oss”. Tankene er noe vi ”eier”, og det er noe vi kan endre på, … med trening, trening, trening.
 3. Start livet ditt med dagen i dag! Veldig mange definerer seg ut fra hvem de var i går og det livet de har levd. Tro meg, jeg vet hva det vil si å leve i fortiden. Jeg har vært en mester i grubling og har angret på masse av det jeg har gjort. Jeg har gjort den største feilen av de alle: Jeg definerte meg selv ut hva jeg har gjort og tenkt tidligere i stedet for å være til stede her og nå. Gjett om det gikk et stor lys opp for meg da jeg skjønte at jeg kunne endre meg selv med å starte i dag. Jeg kunne restarte livet mitt. Jeg kunne ta tak i hvem jeg ønsker å være fra nå. Ja; akkurat nå! Jeg skjønte at jeg ikke trengte å leve ut fra fortiden, men at jeg kunne ta tak i å gjøre positive ting for meg selv og de rundt meg I DAG! OMG: det er SUPERFANTASTISK å leve akkurat nå. Det er såååå godt å bare være. Her og nå. Dette er også noe som krever massiv trening. Jeg har vært mester i å leve i fortiden eller i fremtiden. Jeg satte meg et nytt mål for noen år siden, og det var å leve i NÅTIDEN. Jeg hadde faktisk ikke tenkt tanken at jeg kunne styre det. Lever jeg 100% i nåtiden hver dag? Nei, så absolutt ikke. Jeg tar meg selv ofte i å leve både her og der, men jeg trener på det hver dag. Og jeg blir bedre og bedre for hver dag, og det er utrolig godt å kjenne på mestringsfølelsen av å kunne bli god i å EIE tankene mine.
 4. Det siste jeg har lyst til å ta tak i er MEDITASJON! For at jeg skal bli god i de tre punktene over, så må jeg meditere hver eneste dag. Jeg starter hver morgen (før jeg står opp). Jeg starter med å se for meg hvordan jeg ønsker at dagen min skal være. Jeg ser for meg at dagen allerede ER god. Jeg har en god dag allerede før jeg står opp. Jeg bruker ikke noe lang tid på dette. Kanskje et minutt eller to. Men det gjør at jeg setter min standard for hvordan jeg ønsker at dagen min skal være.

Tenk at jeg tidligere kunne våkne opp til den dårlig dag. Gjør du det av og til? Våkner du opp til en dårlig dag? Det beste ved det, er at du kan endre det. Du kan begynne med å omgjøre din dårlige dag til en god dag. Det er ikke fast bestemt at du bare våkner opp og at dagen din blir dårlig. Faktum er at du starter med en tanke, og denne tanken genererer en følelse som igjen genererer dine handlinger. Og dersom du følger meg i denne tankerekken, så kan du starte med å endre tanken din, og da vil også følelsene endres, og du vil handle deretter gjennom dagen din. Og tro meg; dine handlinger kommer til å bli MYE bedre dersom du starter med å endre tankene dine.

Tror du at dette er mulig? Jeg vil gjerne ha dine tanker om hva DU synes, og dersom du har jobbet med deg selv, så legg gjerne igjen din beste teknikk for hvordan du kan ha en god selvfølelse.

Ha en super dag!

Klem fra Rachel
Få 7 affirmasjoner som kan endre tankene dine allerede i dag!

 

27 Comments

 1. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both equally
  educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the
  nail on the head. The issue is an issue that not enough people are speaking
  intelligently about. Now i’m very happy that I found this in my hunt for something
  regarding this.

 2. Incredible points. Outstanding arguments. Keep up the good work.

 3. My brother recommended I might like this web site. He
  was entirely right. This post actually made my day. You
  can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 4. What i don’t realize is if truth be told
  how you are no longer actually a lot more neatly-appreciated than you may be now.

  You are so intelligent. You know therefore considerably when it comes to this matter, made me in my view imagine it from so many various angles.

  Its like women and men are not fascinated except it is one thing to accomplish with Lady gaga!

  Your individual stuffs outstanding. At all times care for it up!

 5. When I initially commented I seem to have clicked the -Notify me
  when new comments are added- checkbox and now every time
  a comment is added I get four emails with the exact same comment.
  There has to be a means you can remove me from that service?
  Thank you!

 6. Post writing is also a excitement, if you know after that
  you can write or else it is complex to write.

 7. What’s up everyone, it’s my first go to see at this web page, and article is really fruitful
  for me, keep up posting these types of posts.

 8. I always used to study post in news papers but now as I am a user of net thus from now I am using net for content, thanks to web.

 9. Wow, that’s what I was looking for, what a
  data! existing here at this blog, thanks admin of this web site.

 10. You made some good points there. I checked on the internet
  for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 11. Hurrah, that’s what I was exploring for, what a material!
  present here at this website, thanks admin of this web site.

 12. hey there and thank you for your info – I have definitely picked up something new from right here.
  I did however expertise a few technical points using this website, as I
  experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading
  instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing
  with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and could look out for
  a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon.

 13. Hi, for all time i used to check webpage posts
  here in the early hours in the break of day, for the reason that i love to learn more and more.

 14. This article presents clear idea in favor of the new visitors of blogging,
  that actually how to do blogging and site-building.

 15. It’s actually a great and useful piece of info. I’m glad that you just
  shared this useful information with us. Please keep us informed like this.
  Thank you for sharing.

 16. I’m truly enjoying the design and layout of your blog.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for
  me to come here and visit more often. Did you hire out a
  designer to create your theme? Outstanding work!

 17. Hi, Neat post. There’s an issue along with your site in web explorer, would
  check this? IE nonetheless is the marketplace chief and a good part of folks will pass over your fantastic writing due to this problem.

 18. If some one wishes expert view regarding blogging and site-building after that i advise him/her to
  visit this blog, Keep up the good job.

 19. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to
  seeking more of your excellent post. Also, I have shared your website in my social networks!

 20. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for
  about a year and am worried about switching to another platform.

  I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my
  wordpress content into it? Any kind of help would be
  really appreciated!

 21. Hello colleagues, nice post and pleasant urging commented
  here, I am actually enjoying by these.

 22. It is appropriate time to make some plans for the long run and it is time to be happy.

  I have read this post and if I may I wish to suggest you some
  fascinating things or tips. Maybe you could write next articles relating to this article.
  I desire to read more things about it!

 23. Everything is very open with a very clear clarification of the challenges.
  It was truly informative. Your website is very helpful.
  Many thanks for sharing!

 24. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this website.

  I really hope to see the same high-grade content
  from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my
  own blog now 😉

 25. Great info. Lucky me I discovered your website by accident (stumbleupon).
  I’ve bookmarked it for later!

 26. Hey would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a
  hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs
  and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 27. Pretty portion of content. I simply stumbled upon your weblog and
  in accession capital to assert that I get in fact loved account your weblog posts.
  Anyway I’ll be subscribing for your augment or even I achievement you get entry to constantly fast.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *