Slik takler du en kontroll-freak!

Jeg er veldig glad i planlegging og oversikt, og struktur på hverdagen min.  Jeg skriver opp alle planene mine på jobb og fritid i kalenderen min, og trives med å «krysse av» aktivitetene en for en. Dette føles godt, og jeg kjenner jeg har god oversikt over hverdagen og gjør de tingene jeg både liker og har lyst til å gjøre. Det er en ganske vanlig følelse å ville ha oversikt, og du kjenner deg helt sikkert igjen i dette i mindre eller større grad. Noen ganger, derimot, kan det ta litt overhånd for enkelte personer.

I møte med andre mennesker, i din familie, blant venneflokken din, eller kollegene dine, har du helt sikkert møtt på personer som kan være litt for kravstor, og skal vite absolutt alt. De blander seg inn i hvordan du utfører arbeidet ditt, hvilke møbler du skal dekorere stua med, hvilke venner du burde henge med, hvordan du burde oppdra barna dine, og så videre.

Om du har noen i ditt liv som trenger å kontrollere alt for å føle seg validert og selvsikker, så har jeg 8 tips til hvordan du kan takle og samhandle med dem – uten å bli helt koko!

1. Speil tilbake de negative kommentarene deres

Selv om den kontrollerende personen i ditt liv har det som sin sannhet å nevne alle feilene dine og å kalle andre stygge ting, så er ikke dette din sannhet. Disse ordene og denne væremåten ikke er sanne for deg, kun for dem. Ordene som spretter ut kan du derfor holde et imaginært speil opp mot, for det er ikke DEG den snakker om; det er SEG SELV.

Om du er virkelig tøff, kan du til og med gjøre dem oppmerksom på at du holder dette imaginære speilet opp mot dem. Da stopper kanskje kommentarene opp, da den kontrollerende blir obs på ditt perspektiv.

2. Vær snill og vend det andre kinnet til

Jeg synes noe av det viktigste i livet er å være snill mot andre. Hvorfor velge å være slem eller ekkel når man kan være god og snill? Disse kontrollerende menneskene trenger kanskje godhet mer enn andre, fordi de ikke er lykkelige inni seg. Et lite kompliment kan gjøre en stor forskjell.

3. Smil og vær rolig

Når noen krever av deg å gjøre noe på SIN måte, så bare smil til dem og gjør det heller på DIN måte. Hold deg gjerne rolig og ikke ironisk eller kranglete, for den kontrollerende vil alltid ønske å ha det siste ordet i en diskusjon.

4. Ikke prøv å tilfredsstille dem

Som nevnt over; prøv bare å være snill, smilende og god – men dette betyr ikke at du må tilfredsstille dem for det. Husk alltid å velge deg selv først, og å tilfredsstille dine behov i første rekke.

5. Ikke vær kontrollerende tilbake

Om det er èn taktikk du burde styre unna, er det å forsøke å være kontrollerende tilbake. Den kontrollerende personen er helt i sin egen verden, der den er sjefen over alt og alle.

6. Ikke la dem behandle deg dårlig

Du er god nok som du er, og det er ingen andre enn deg selv som skal bestemme hvordan du føler deg. De kontrollerende personene slenger ut negativitet for å føle seg bedre, men dette er mest sannsynlig fordi de er misunnelige på deg og livet ditt.

7. Velg å tilgi

Tilgivelse handler egentlig ikke om å godta andres handlinger, men om at du selv kan legge bak deg situasjoner og handlinger andre har gjort mot deg. Det er ikke alltid like lett å være «the bigger person», men du kan trøste deg med at du vet bedre, og er en mer reflektert person enn den kontrollerende.

Du kan enten bli bitter eller bli bedre. Så enkelt er det!

8. Hold deg unna!

Om ingenting virker til å hjelpe er den beste løsningen å ha så stor avstand mellom deg og den kontrollerende som mulig. Dette er kanskje ikke lett om det er snakk om et familiemedlem eller en god venn, men la kontakten reduseres til det minst mulige.

Det er bedre at du har fred og ro i livet ditt enn at du konstant går og irriterer deg.

[1]

Hva synes du om tipsene, var de nyttige? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet, da blir jeg glad.

Skap deg en flott dag, med en sunn og god avstand fra kontrollerende mennesker i livet ditt.

Klem fra Rachel.

PS! Som en bonus til deg som er leser av bloggen min, så har jeg laget en helt gratis lydfil som hjelper deg slappe av og stresse ned. Den kan du laste ned her:

Ja, takk, jeg vil ha en gratis lydfil:

Ja takk, jeg vil ha en gratis lydfil

 

 

 


 

Kanskje du også liker...

Populære artikler...