Har du god selvtillit men dårlig selvfølelse?

Mange er ofte forvirret om hva som er forskjellen på selvfølelse og selvtillit, og det er lett å blande disse to. Men hva er det som er mest viktig? Er det selvfølelsen eller selvtilliten?

Hva er egentlig forskjellen?

I alle år har jeg selv hatt en dårlig selvfølelse, men jeg har hatt god selvtillit. For at du skal få en idé om hva som er forskjellen, så skal jeg kort forklare det. Selvtillit er din tro til hva du kan prestere. Det kan være i jobben din, i idrett, skolen eller i sosiale settinger. Selvfølelse er din indre følelse om din egen verdi i de ulike settinger. Du kan tro at du er flink i jobben din, men du kan være usikker på hva sjefen egentlig synes om det.

Det er ofte et sprik mellom selvfølelsen og selvtilliten. Mange (slik som jeg var tidligere) hadde en høy selvtillit. Det var få eller ingen som kunne se på meg dersom jeg var nervøs eller usikker selv om det var kaos inni meg. Jeg kunne virke selvsikker, og jeg kunne også uttrykke min selvsikkerhet og selvtillit. Dersom jeg for eksempel skulle holde et foredrag, så kunne jeg se ut som en verdensmester. Jeg kunne ”late som” om at jeg hadde full kontroll. Inni meg var jeg usikker på om jeg ble likt, eller om budskapet var godt nok.

I etterkant av foredraget, så var jeg avhengig av at noen sa til meg: ”Så flink du er, Rachel!” Jeg måtte ha bekreftelse på at jeg var god nok.

Det er ganske slitsomt å ha et stort sprik mellom disse to. Gjennom ulike teknikker, så kan du forbedre din indre selvfølelse slik at den matcher selvtilliten din.

4 tips som øker selvfølelsen; 1. jobb med dine negative tanker

Det første du må gjøre, er å vite at du faktisk har negative tanker, og hva dine negative tanker er. Du kan ikke fikse det du ikke vet. Derfor må du VITE hva dine negative tanker er. Altså; du må gjenkjenne at tankene dine er negative. Når du klarer å ”se” ditt negative mønster og hvilke tanker som ligger i ditt mønster, ja da kan du gjøre noe med det.

Har du tanker slik som dette:  ”Jeg er en dårlig person!” eller ”Jeg kan ingen ting!”? Da har jeg en god nyhet til deg. Dette er et tankemønster du har. Dette mønsteret skaper en følelse i deg. Og når du vet at du har disse tankene, så kan du endre dem. Tankene dine er ikke noe som er konstant. Tankene dine kan du endre, og du kan trene tankene dine til å ”tenke annerledes” enn de har gjort tidligere.

Se på tankene dine utenifra. Se på dem som noe konkret som du kan TA på. Deretter kan du TA tankene dine ned, og endre dem til noe positivt. Når du tenker: ”Jeg er en dårlig person”, så TA ned tanken, og omdanne den til det du er bra på.

2. Slutt å sammenligne deg med andre

Dette punktet kan du gjøre med en eneste gang. Stopp! Slutt! Med en eneste gang! Hehe.

Det er ingen vits i å sammenligne deg selv med andre personer. Om du skal sammenligne deg med andre personer, så sammenligner du deg med det dem er god på. Andre personer fremhever sine fordeler, og det kan være fordeler de har jobbet mye med for å bli god. Dersom du skal sammenligne deg med andre personer, så vil du ikke kunne ta tak i deg og det DU er god på.

Ta frem penn og papir. Skriv ned 10 ting du er god på. Deretter skal du skrive HVORFOR du er god til dette. F.eks: ”Jeg er god til å skrive fordi det skaper gode følelser hos andre mennesker og jeg hjelper dem til å få en positiv endring i livet sitt” eller ”Jeg er en snill mamma fordi jeg bruker god tid hver kveld sammen med min datter slik at vi får snakket sammen”. Mange synes det er utfordrende å skrive gode og positive ting om seg selv. Det er en treningssak, og det er noe du må trene på hver dag om du skal få den endringen du ønsker deg.

Jeg ønsker at neste generasjon skal si: ”Hva er dårlig selvfølelse?” Jeg ønsker av hele mitt hjerte at vi alle skal kunne komme oss dit hvor vi EIER oss selv og tankene våre. At vi tar eierskap i hva vi tenker og hvem vi er. Tankene våre er ikke noe som ”skjer oss”. Tankene er noe vi ”eier”, og det er noe vi kan endre på, … med trening, trening, trening.

3. Lev her og nå

Start livet ditt med dagen i dag! Veldig mange definerer seg ut fra hvem de var i går og det livet de har levd. Tro meg, jeg vet hva det vil si å leve i fortiden. Jeg har vært en mester i grubling og har angret på masse av det jeg har gjort. Jeg har gjort den største feilen av de alle: Jeg definerte meg selv ut hva jeg har gjort og tenkt tidligere i stedet for å være til stede her og nå.

Gjett om det gikk et stor lys opp for meg da jeg skjønte at jeg kunne endre meg selv med å starte i dag. Jeg kunne restarte livet mitt. Jeg kunne ta tak i hvem jeg ønsker å være fra nå. Ja; akkurat nå! Jeg skjønte at jeg ikke trengte å leve ut fra fortiden, men at jeg kunne ta tak i å gjøre positive ting for meg selv og de rundt meg I DAG! OMG: det er SUPERFANTASTISK å leve akkurat nå. Det er såååå godt å bare være. Her og nå.

Dette er også noe som krever massiv trening. Jeg har vært mester i å leve i fortiden eller i fremtiden. Jeg satte meg et nytt mål for noen år siden, og det var å leve i NÅTIDEN. Jeg hadde faktisk ikke tenkt tanken at jeg kunne styre det. Lever jeg 100% i nåtiden hver dag? Nei, så absolutt ikke. Jeg tar meg selv ofte i å leve både her og der, men jeg trener på det hver dag. Og jeg blir bedre og bedre for hver dag, og det er utrolig godt å kjenne på mestringsfølelsen av å kunne bli god i å EIE tankene mine.

4. Spenn av med meditasjon

Det siste jeg har lyst til å ta tak i er meditasjon! For at jeg skal bli god i de tre punktene over, så må jeg meditere hver eneste dag. Jeg starter hver morgen (før jeg står opp). Jeg starter med å se for meg hvordan jeg ønsker at dagen min skal være. Jeg ser for meg at dagen allerede ER god. Jeg har en god dag allerede før jeg står opp. Jeg bruker ikke noe lang tid på dette. Kanskje et minutt eller to. Men det gjør at jeg setter min standard for hvordan jeg ønsker at dagen min skal være.

Om du følger disse fire tipsene hver dag, så kommer du til å merke resultater ganske raskt. Det kan jeg garantere deg 🙂

Jeg vil gjerne ha dine tanker om hva du synes, og dersom du har jobbet med deg selv, så legg gjerne igjen din beste teknikk for hvordan du kan ha en god selvfølelse.

Ha en super dag!

Klem fra Rachel.


Her er en liten gave til deg – trykk på knappen og last ned gratis lydfil – Slapp av!

Kanskje du også liker...

Populære artikler...