Slik lykkes du med å nå dine mål

«Endelig! Så utrolig deilig. Tenk at jeg har kommet helt hit. På kun ett år har jeg klart å komme så utrolig langt med målene mine!»
– Deg, om et års tid.

Ta en titt på sitatet over. Sett deg inn i situasjonen, og visualiser at dette er deg. Det kjennes utrolig godt. Gleden strømmer igjennom deg. Kanskje har du ikke kommet helt i mål, men et langt stykke på vei. Det er også godt nok. Du har klart å redusere stress i hverdagen, oppnådd suksess på jobben, lagt om kostholdet ditt, sluttet å røyke, eller redusert unødvendig pengebruk kraftig.

Vil du at dette skal bli deg? Jeg mener, vil du VIRKELIG, er du klar for en forandring?

Det er hundre prosent realistisk. Men kun om du gjør innsatsen selv, og jeg skal fortelle deg hvordan.

Hva er målene dine?

Først av alt har du nødt til å definere målene dine. Skriv dem gjerne opp på en liste, slik at du fysisk ser dem foran deg på et papir. Målene dine burde være noe som er viktig for DEG. Med dette mener jeg at du ikke skal kaste bort tiden din på noe som kun skal tilfredsstille familien eller vennene dine, for nå er det DU som er i fokus. Skal du leve livet ditt sånn som du ønsker å leve det, eller sånn som andre ønsker at du skal leve det? Jeg tror du vet svaret på dette veldig godt. Et liv levd på andres ønsker og premisser blir et liv der du setter deg selv i andre rekke, og ikke gjør det du faktisk ønsker i det ene livet vi har fått på denne vakre jordkloden.

Videre er det lurt å tenke på ordlyden til målene du skriver opp. Setningen «Jeg burde klare å trene to ganger i uka» sier indirekte at dette er noe du kanskje kan gjøre, eller kanskje ikke. Ordet «burde» er det nemlig ingen motivasjon bak. Så skriv ned målene dine med de mer positive og motiverende ordene «vil» eller «skal». «Jeg SKAL trene to ganger i uka» = dette har jeg valgt selv at jeg ønsker å gjøre. Det som gjør setningen enda bedre, er: «Jeg skal trene 2 ganger i uken FORDI det at jeg får mer energi SLIK AT jeg kan leke mer med barna mine!» Når du legger til ordet FORDI, så forteller du kroppen din HVORFOR du skal gjøre dette. Og når du legger til SLIK AT, så forteller du hva det GJØR med kroppen din. Skjønner du hva jeg mener? Da får du et bedre og mer konkret mål for din del slik at du vet hvorfor du gjør dette, og at du gjør det for din del (og ingen andre). 

Små mål er også viktige mål

Det er ikke kun de store, overveldende målene du trenger å fokusere på. Små mål er mål som kan gjøre deg lykkeligere, og det på kort tid. Det er fordi vi har flest hverdager, og det er i hverdagen vi opplever de små gledene som igjen gjør oss mer lykkelig på lang sikt.

Et ganske grunnleggende tips når du setter deg mål, er at du må bli begeistret for dem! Et begeistrende mål, er et motiverende mål. Det er klart at veien mot et mål ikke alltid er en dans på roser når du legger inn time etter time på prosjekter, treningssenteret eller på finn.no for å søke etter jobb, men selve måloppnåelsen må du bli begeistret for. Det skal kile litt i magen når du ser for deg at du har fått en forfremmelse på jobb, en lettere kropp, eller drømmejobben.

Tilbake til de små målene. For oppnå de ovennevnte, lengre målene, er det lurt å dele opp disse i mindre, kortsiktige mål. Ønsker du en ny jobb, så kan et lite dagsmål være at du skal sende ut tre jobbsøknader i dag. Vil du ha en lettere kropp til sommeren – ha som dagsmål å spise en sunn middag. Alle delmålene utgjør en stor forskjell for det overordnede målet. 

En av de tingene jeg gjør hver eneste dag, er å spørre meg selv:

Hvilke 3 ting må jeg gjør i dag for at jeg skal nå målet mitt i morgen? Når jeg sier i morgen, så betyr det ikke akkurat i morgen, men metaforisk for de målene jeg har satt meg i nærmeste fremtid. Og det er like viktig å ha fokus på deg personlig, som f.eks. jobben din.

Når jeg setter meg mål hver dag, så tar jeg for meg 3 områder:

1 mål som har en GØY-faktor. Altså: Hva skal jeg gjøre i dag som er GØY

1 mål som er personlig utvikling. Altså: Hva skal jeg gjøre for å utvikle meg som person

1 mål som har med jobben min å gjøre: Hva er det ENE del-målet jeg må sette meg i dag som får meg videre mot hovedmålet mitt. 

Nå skal jeg komme med en liten øvelse til deg. Jeg vil at du skal skrive ned tre ting som du ønsker akkurat i dag, og som dekker de 3 områdene jeg nettopp har skrevet om. Og i kveld, så skal du ta frem de 3 tingene du satte deg som mål. Da kan du klappe deg på skulderen for det du har utført. Også vil jeg at du skal kjenne på den gode følelsen du får etter du har utført målene, og at du skal si til deg selv at du har vært flink. Øvelse gjør mester, også for de som skal lykkes med målene sine. Om du nådde 1 eller 2 av målene dine, så er det langt mer enn du ville ha oppnådd enn om du ikke hadde satt det mål i dag. Og nådde du alle 3 målene, så GRATULERER! Du er på vei mot nye høyder!

Ha et mål om å kutte ut

La oss snu litt om på ting, og snakke om hva du kan REDUSERE istedet for å legge til. Ikke alle mål trenger å kreve masse ekstra tid og innsats, noen mål kan faktisk basere seg på å redusere tid og innsats. La oss ta handling på matbutikken som et eksempel. Tenk deg litt om nå, og se for deg hvor mange timer du benytter hver uke på å handle inn matvarer. Er dette tid du kunne brukt på noe mer fornuftig og givende? Selvfølgelig er det jo det. Bruk heller 1 time hver uke på å planlegge èn dag med storhandel og handleliste, istedet for å bruke en time her og en time der på butikken 3-4-5 ganger i uka etter jobb.

Jeg har en liten øvelse til dette punktet også. Finn èn ting i livet ditt du kan kutte ut eller bruke mindre tid på. En ting som sparer deg for stress, unødvendig kjøring, eller unødvendige pengeutgifter.  Dette vil hjelpe deg til å bli mer effektiv i hverdagen, og å spare energien din fra å brukes der det ikke behøves.

Skriv målene ned

Uansett om du har business-mål eller personlige mål så er det utrolig viktig at de er inne i kalenderen din. Enten du benytter deg av en almanakk eller digital kalender på mobilen din, så skal det altså noteres der du stadig kikker innom for å oppdatere deg om gjøremålene dine. Det som skrives ned blir gjort. Enkelt og greit.

Hvis du er en veldig «visuell» person, så ha gjerne kalenderen fremme på pulten din eller andre steder der du kan se den. Lag fargekoder for du ulike målene dine. Gjør det enkelt for deg selv å holde oversikt. Og om du ønsker – tegn i kalenderen, klipp ut og lim inn fra magasiner, design noe i photoshop, eller lag deg en hjemmeside som representerer målene dine og som gjør deg motivert til å fortsette å jobbe for dem. 

  • En flott app å ha på mobilen der du kan skrive ned antall dager til ulike hendelser eller mål, er Days Until.
  • For deg som ønsker å holde oversikt over treningsøkter og treningsmål på mobilen, er Endomondo eller Runkeeper flotte apper.
  • Til den som ønsker oversikt over måltid og matinntak på mobilen, kan Lifesum anbefales.

Forskjellen på de som lykkes og de som ikke lykkes i livet sitt er ikke de store tingene. De som lykkes har opparbeidet seg gode rutiner som de følger hver dag. Det er de små tingene som gjøres i dagliglivet. Om du skal løpe 1 mil, så starter det alltid med den første meteren. Du må ta meter for meter, og til slutt har du klart 1 mil. Det samme gjelder i forhold til mål. Delmål for delmål, og til slutt når du ditt hovedmål.

Jeg håper at dette motiverte deg til å skrive ned både kortere og mer langsiktige mål.

Hva er dine tre mål som du ønsker akkurat i dag? Jeg blir såååå glad for å høre om dem i kommetarfeltet.

Stor klem fra Rachel.

PS: Her er forresten mine 3 mål for dagen i dag:

  1. GØY-faktor: jeg ELSKER House of Cards, og det skal jeg Kose meg med i kveld!
  2. PERSONLIG: Jeg har allerede lyttet til en deilig og avslappende meditasjons-fil (pusten), og jeg skal ut å løpe snart. Mål både for min mentale og fysiske kropp. 
  3. JOBB: Legge ut en melding på Facebook slik at alle mine 21.000 fans får tilgang til denne bloggen i dag. Og forhåpentligvis vil noen av dere også dele denne videre slik at enda flere kan nå sine mål, og få det livet de drømmer om. Mitt overordnede hovedmål er å endre verden, så dette er et delmål for å klare det. 

I Gullpakken heier vi på deg og hjelper deg med å oppnå dine mål.

Ikke medlem? Les mer her:

Er du forresten Coach (eller drømmer om å bli)? Få 17 helt avgjørende tips til hvordan du kan lykkes!

 

Kanskje du også liker...

Populære artikler...