kroppsspråk

Hva avslører kroppsspråket ditt om sansene dine?

Vi har to hovedtyper kommunikasjon som oppstår i en samtale mellom to eller flere mennesker; verbal kommunikasjon og non-verbal kommunikasjon. Den verbale er alt vi sier med ord og lyd, mens den non-verbale er gestikuleringer med armer, nikking med hode, og kroppsspråk generelt.

Å lese andre menneskers kroppsspråk er en avgjørende faktor for all god kommunikasjon. Noen ganger kan vi oppleve at det ikke er samsvar mellom det noen sier i sin verbale kommunikasjon, og det non-verbale kroppsspråket deres. Årsaken til dette kan for eksempel være at man ønsker å være høflig, ønsker å skjule noe, eller beskytter seg selv eller andre. Når dette skjer, så merker vi mennesker ofte at det kanskje er noe som ikke stemmer helt.

Så hva sier ditt non-verbale kroppsspråk egentlig om deg selv og de rundt deg?

Generelle faktorer

Man kan gjenkjenne en persons sinnsstemninger gjennom observasjon av nonverbal adferd, gjennom å bevisst legge merke til personens kroppsspråk og uttrykk. Til å begynne med er det flere ting som avslører ditt egentlige humør eller stemning. Her kommer en liste over de enkleste non-verbale faktorene som kan observeres og tolkes, og som tyder på at det ligger mer under overflaten:

 1. Hud og ansiktsmuskler
  Rødme, blekhet, skinnende eller svett hud. Om hudoverflaten er spent eller avslappet.
 2. Pusten
  Langsom eller hurtig tempo på åndedretten. Om pusten er lokalisert i mageregionen, i mellomgulvet eller i brystet, og om den er overfladisk eller dyp.
 3. Hender
  Åpne eller knyttete hender. Svette, og nervøs fikling med gjenstander.
 4. Øyne
  Er øynene fokuserte eller ufokuserte? Øynenes grad av åpenhet og øyebevegelser. Pupiller som er utvidet eller veldig smale.

Er du visuell, auditiv eller kinestetisk?

Listen i forrige avsnitt kan avsløre mye om humøret ditt og generelle sinnsstemning, og er faktorer som de fleste av oss er godt kjent med, og klarer å tolke. Min neste liste er mest sannsynlig en du ikke har hørt om før, og den omhandler ikke hvordan du føler deg her og nå, men hvilken sansetype du er – altså hvilken av dine sanser som står sterkest hos deg. For å finne ut av hvilket «språk» du har, vil du trenge hjelp av en venn som sitter i samme rom som deg, men aller først skal jeg fortelle hva de ulike sansetypene er.

Visuell

En visuell person skaper indre bilder, visualiserer, drømmer, fantaserer. De tenker i bilder, og ser ting for seg i hodet sitt når de forteller om ting eller hendelser. Visuelle er veldig ofte opptatt av estetikk og gestikulerer ofte veldig mye i sitt kroppspråk. De lærer best ved å se tingene for seg, eller ved å få et overblikk først. De snakker ofte fort og i korte setninger. De beskriver overskriften på sitt indre bilde og lar lytterne fylle ut deltajene. De oppfatter raskt, snakker i bilder, er visjonære og tar ofte raske avgjørelser.

Auditiv

Dette systemet brukes til å lytte til indre musikk, snakke med seg selv og høre andres stemmer. Denne tenkningen er blanding av ord og andre lyder. Auditive personer tenker i lyder. De er veldig oppmerksom på lyder og lar seg lett forstyrre av lyder utenfra. Auditive er veldig ofte musikalske. Kroppsbevegelser foregår i brysthøyde. Pusten ligger ofte i mellomgulvet og stemmeleie er ofte melodisk og variert. De lærer best ved å få tingene fortalt. De kan uten problem gjengi lange setninger ordrett. De snakker ofte i lange setninger hvor de forteller tingene etter hvert som det kommer til dem, dvs. etterhvert som de hører det fra sitt indre øre.

Kinestetisk

Dette utgjør vår interne og eksterne følelser ved berøring og fysisk oppmerksomhet, samt har også med balanse-sansen å gjøre. Kinestetiske personer betyr tenker i kroppsfornemmelser, slik som hvordan tøyet føles på huden, og hvordan stolen de sitter på kjennes. Kinestetikere er gode på å merke stemninger, hvordan de har det selv emosjonelt, og hvordan andre har det. De responderer på fysisk annerkjennelse som berøring. Kroppsspråket er dypere enn ved visuell og auditiv, med tyngdepunktet lavt i kroppen. De tenker ofte i følelser og har en melodiøs stemme og kan virke litt «trege». De lærer best ved å få tingene gjennomgått. De har ofte behov for flere detaljer, og få fortalt historien flere ganger for å leve seg inn i den og føle med hovedpersonen.

Det er fullt mulig å ha mer enn ett av disse tre språkene, eller sansetypene, men som regel er en av dem sterkest. Men hvordan kan du finne ut av hvilken type du er?

Slik avslører blikket ditt din sansetype

Den enkleste måten å finne ut av dette, er å bli stilt et spørsmål av en person som sitter foran deg. Få noen du kjenner til å stille deg et enkelt, hverdagslig spørsmål, som «hva spiste du til middag i går?», eller «hvor var du på ferie i sommer?». Når du så tenker på svaret til et avdisse spørsmålene, vil blikket ditt avsløre deg og hvilken sansetype du benytter for å kontruere minner.

 • En visuell person vil se oppover mens den gir svaret sitt. Den konstruerer et visuelt bilde i hodet av hvordan middagen fra i går, og feriestedet fra i sommer, så ut. Når vi tenker i bilder så ser vi nemlig oppover.
 • En auditiv person vil se til siden mens den konstruerer svaret sitt «fra lyder». Stekelyden fra gårsdagens middagslaging, eller måkeskrik fra i sommer. Når vi hører eller konstruerer lyder ser vi til siden.
 • En kinestetisk person vil se nedover mens den kjenner seg frem til hvordan det føltes å lage mat i går, eller hvordan ferien i sommer kjentes. Når vi tenker og føler kroppsfornemmelser, ser vi ned.

Mange av oss ser i flere ulike retninger, og kan være en blanding av for eksempel visuell og kinestetisk, eller andre sammensetninger. Om det ikke er lett å se hvor den du snakker med kikker, så er det lov å gi det flere forsøk. Det viktigste er at personen ikke lar seg påvirke av det den vet om blikkretningene, og det aller beste er å teste dette ut uten å gi forhåndsinformasjon.

Hvilken type er du?

Prøv gjerne dette ut med en venn, og se hvilket resultat du får. Selv er jeg en blanding av kinestetisk og visuell, og synes ting som dette er veldig morsomt å finne ut om seg selv. Kanskje har du ikke tenkt over hvilken sans du bruker for å konstruere hendelser og fornemmelser i kroppen og hodet ditt før nå, men nå som du er oppmerksom på dette, så kan du også legge merke til hvilken av disse sansene som står sterkest i deg.

Så nå er jeg spent, hvilken type «språk» er ditt hovedspråk? Kommenter gjerne under innlegget.

Stor klem fra Rachel.


Ønsker du en gratis lydfil som kan hjelpe deg å slappe av mer i hverdagen og som kan gi deg mer energi? Den kan du laste ned her:

lydfil-slapp-av

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Kanskje du også liker...

Populære artikler...