Hvordan pleie de gode relasjonene i livet ditt

Jeg ble forleden dag inspirert til å skrive et innlegg om dine forhold til menneskene du er glad i.

«Kjærlighetsforhold» er ikke et ord som kun er forbeholdt kjærestepar og ektepar, for du har nemlig et kjærlighetsforhold til så mange andre i livet ditt; foreldre, søsken, venner, barn, venninner, barnebarn og mange flere. Jeg og min kjæreste, Bjørn, har vært samboere i snart 12 år, og det jeg vet, er at et forhold er ikke gratis. Det krever en rekke faktorer for å holde liv i det. Jeg er opptatt av å ha det bra her i livet, men om mine nære relasjoner ikke har det bra, så påvirker det meg, uansett om jeg vil eller ikke.

Her kommer noen ekte tips fra meg på områder du kan fokusere på for å pleie forholdene til de rundt deg.

Snakk sammen

Det er ingen hemmelighet at kommunikasjon er utrolig viktig i et forhold. Ha en åpen og god kommunikasjonsflyt, og ikke undervurder viktigheten av å snakke sammen om meninger og problemer. Si hva du tenker. Partneren, venninnen eller moren din kan ikke gjette seg til hva dine tanker, bekymringer eller problemer er, og derfor er det viktig at du lufter dette med de det måtte angå.

Glem fortiden

Har du kranglet masse med dine foreldre gjennom oppveksten, eller for fem år siden hatt en dårlig periode der du følte deg sviktet av din partner eller venn? Glem dette. Jeg sier som dyrene i Hakkebakkeskogen: «Gjort er gjort, og spist er spist». Det er ingen vits i å dømme forholdet på bakgrunn av historie, det viktigste du kan gjøre er å fokusere på her og nå.

Har du noen gang diskutert med din partner, og han/ hun sier til deg:

Du sa jo ………

Og du sier: Men det var ikke det jeg mente.

Og partneren din sier: Jo, det mener du!

He, he… Dette er en klassiker. Vi ønsker å tilegne partneren vår den meningen som passer best for oss selv, og så havner vi inn i en spiral hvor vi krangler om hvem som sa hva i stedet for å LYTTE til hva som egentlig blir sagt. Og gjerne lytte med hjertet, med tanke på å forsøke og forstå din partner i stedet for å forsøke å sette han/ henne fast. For hvordan skal dere komme videre i forholdet om en av partene alltid trekker frem den gangen kjæresten din flørtet med servitøren på en restuarant, eller den gangen venninnen din inviterte noen andre enn deg på middag uten å si ifra til deg? Vær til stede i akkurat denne diskusjonen. Lytt. Forstå. Med ekte kjærlighet. 

Vær oppmerksom på følelsene dine

Mange av oss er følelsesmennesker, og lar til tider følelsene ta kontroll over oss. Konsentrer deg om å ikke bli såret, spesielt i situasjoner der du har en historie med at følelsene tar overhånd. Husk at du legger selv følelser i ord. Her vil jeg gi deg et eksempel som du kan trekke frem når du befinner deg i en sårbar situasjon, og jeg kaller den «gaven».

Jeg har en gave som jeg ønsker å gi deg, men denne gaven velger du å ikke ta imot. Hvem er det da denne gaven tilhører?

Det er ikke deg, men meg! På samme måte fungerer det med ord og samtaler du har med dine kjære, du kan selv velge å ta imot disse ordene. Velger du å ikke gjøre det så tilhører ordene til den som sa dem, og ikke deg. Du gjør det til din sannhet om du tar dette valget.

En annen god teknikk jeg ofte benytter meg av i denne sammenheng er «sprettballteknikken». Den går ut på å sprette dumme kommentarer eller dårlig humør rett tilbake til den det kom fra ved å si følgende: «Jeg velger å ikke høre den kommentaren» eller «Kom tilbake når du er i godt humør, så kan vi heller prate sammen da».

Vis omsorg

Vær omsorgsfull og god mot dine kjære. Vi mennesker er forskjellige, og på samme måte snakker vi også ulike kjærlighetsspråk. Selv om ditt kjærlighetsspråk kanskje er å ta initiativ til å gjøre mye sammen, gi gaver og by på gode samtaler, kan din partners kjærlighetsspråk være å by på en armkrok, lage frokost til deg, eller å ta på seg ansvaret for matinnkjøpene i huset. Prøv å legge merke til hvordan din mamma, datter, sønn eller venn uttrykker omsorg for deg, for mest sannsynlig er det en annen metode enn din.

Ha en forventningsavklaring

Den største feilen som ofte gjøres i parforhold er å ikke avklare forventninger til hverandre. Hva skal dere gjøre sammen, og hva skal dere gjøre hver for dere? Se for deg at det er helg, og du gleder deg til å slappe av med en god film sammen med kjæresten. Kvelden kommer, og plutselig informerer partneren din om at han skal dra til en kamerat. Det kom rett ut av det blå, og du sitter igjen skuffet på sofaen alene. For å forhindre slike situasjoner, kan dere ha en dialog på hvilke ting dere skal gjøre sammen denne helga, og hvilke ting dere skal gjøre hver for dere. På denne måten blir ingen overrasket eller skuffet.

Jeg og Bjørn bruker mye tid på å snakke sammen. For eksempel, så har vi en forventningsavklaring hver eneste fredag. Da avklarer vi hva vi tenker at helgen skal inneholde. Både hva han ønsker å gjøre, og hva jeg ønsker å gjøre. Som terapeut gjennom mange år, så ser jeg at en av de største kommunikasjonsfellene er at vi tror vi vet hva den andre ønsker uten faktisk å spørre hva han ønsker.

Jeg er opptatt av at vi skal prøve å finne vår egen kjærlighet inni vårt eget hjerte, og dagen i dag er en mulighet for å være god med deg selv og dine nære.

Et siste tips: Ikke gå i en diskusjon eller krangel når du er trett, sliten, sulten eller rett før sengetid. Jeg lover deg: Det blir ingen god kommunikasjon av det. Jeg og Bjørn har en kode som vi gir hverandre. Det er dersom noen av oss forsøker å ta opp et tema som er på kvelden, så sier vi: KISS. Det betyr Kritisk InnSovnings Situasjon. Når en av oss sier det, så må den andre personen stoppe med tema som blir tatt opp. Da er den andre personen trett og sliten, og ønsker ikke å diskutere temaet som blir tatt opp. For om du tar opp et diskusjonstema sent på kvelden, så fører det ofte til at diskusjonen ikke blir konstruktiv og god. Og det betyr også at det kan gå ut over din søvn. På kvelden, så tar ditt ubevisste sinn med seg det siste du har fokus på, og er det en krangel, så sover du som regel mye dårligere.

Til slutt lurer jeg på: hva er 1 ting du setter pris på i et forhold – enten om det er i et parforhold, forhold til dine foreldre, barn eller venninner?

Setter veldig stor pris på en kommentar fra deg om du liker dette innlegget og synes det var nyttig for deg. 

Ønsker deg en kjærlig dag med dine nære.

Stor klem fra Rachel.


Jeg har skrevet en bok med 31 oppgaver til et bedre liv, og er er 100% overbevist om at du vil få et bedre liv gjennom å lese og bruke den. Les mer, og kjøp boken ved å trykke her:

big-den_magiske_reisen

Kanskje du også liker...

Populære artikler...