Fysisk eller mental trening – hva er best?

Jeg var ute på en joggetur i går. Da startet jeg å tenke på det jeg skriver om her. I går hadde jeg en superfantastisk flott dag. Kroppen struttet over av energi og glede, og jeg kjente meg bare helt fantastisk i kroppen min. Jeg er sikker på at jeg sa det 100 ganger i løpet av dagen. Jeg forsterket og forsterket min positive opplevelse i egen kropp.

Det er ikke alltid at kroppen føles like god, og at man er supermotivert for å trene. Men, så hører man på eksperter i aviser, nyheter, tv etc, at fysisk trening for kroppen er bra. Vi bør holde oss fysiske aktive minst 30 minutter hver dag sier noen eksperter. Dersom vi trener, så minsker vi risiko for hjerte-og karsykdommer, vi minsker risikoen for fedme, vi får økt glede, vi føler oss bedre… ja, du skjønner tegningen.

Da tenker jeg; hvorfor er det så stort fokus på at KROPPEN skal være i god form. Dersom vi mentalt ikke er like sterk, så kan det hende at vi faktisk ikke kommer oss ut på den første treningsøkten.

Mental trening – utrolig viktig

Vi skaper unnskyldninger for oss selv. Prøver å si at vi ikke er god nok, at vi får det ikke til osv. Det samme gjelder i andre situasjoner slik som jobb, venner, kjæreste. Vi har en tendens til å kritisere oss for det vi ikke kan. Når vi ikke har en god dag, så starte vi med å kjenne på følelsen av alt som faktisk IKKE fungerer kontra det som faktisk fungerer. Vi havner i en negativ spiral. Når andre mennesker spør hvordan vi har det, så underbygger vi følelsen med å si at vi har en dårlig dag. Akkurat slik jeg sa innledningsvis, så så forsterker vi følelsen av å ikke ha en positiv dag, og dagen fortsetter å være negativ.

De største idrettsutøverne forteller oss ofte etter sine løp hva som gikk bra og hva som ikke gikk så bra. Uansett hvordan det har gått, så blir det nevnt kommentarer slik som dette:

”Jeg var ikke sterk nok mentalt” eller ”I dag var jeg sterk nok mentalt”. Ole Einar Bjørndalen sa i ett intervju for litt siden, at de siste årene hadde ikke han vært mentalt sterk nok til å være helt på pallen i sine skiskytterløp. Det hadde vært for mange forstyrrelser privat.

Tren din mentale muskel

Jeg tenker at mental trening er kanskje enda viktigere enn fysisk trening. Jeg har tro på at vi trenger begge deler, men dersom vi ikke har det mentale på plass, så ser jeg at det kan være utfordringer å faktisk komme seg ut på sin første treningstur (kanskje).

Jeg tenker at vi må se på mental helse som en muskel som også må trenes opp. Vi må trene denne muskelen hver eneste dag for at den bli sterk nok slik at vi er beredt til å stå i en hver situasjon. Akkurat slik som kroppen vår. Når vi er fysisk sterk, så klarer vi mer i hverdagen vår. Livet vårt blir letter ´bare´ fordi vi er fysiske sterke. Slik er det også med vår mentale muskel: dersom vi trener den hver eneste dag, så vil vi også ha et bedre liv. Vi vil føle oss bedre, og på alle områder i livet vårt vil vi ha det bedre når vi mestrer tankene våre bedre.

Ja takk – begge deler

Så skal vi velge det ene eller det andre? Tror ikke det. Jeg mener at vi bør ha en kombinasjon av begge deler. Akkurat slik du holder kroppen din i form hver dag, så bør vi holde tankene våre i form hver eneste dag. Tankene våre er ikke noe som bare ´SKJER´  oss. Vi kan aktivt gå inn å bestemme hvilke tanker vi skal ha. Men, det krever mental trening akkurat slik som fysisk trening.

Når du havner i en situasjon som ikke er så bra for deg, så kan du spørre deg selv;

”Hvordan kan jeg snu denne situasjonen til MIN fordel?”

Erik Soler i Mesternes Mester for et par år siden var superflink på dette, synes jeg. I hver eneste oppgave de fikk på Mesternes Mester, så klarte han å finne hva han var god på, og hvordan han skulle snu situasjonen til sin fordel. Jeg tenker at du kan gjøre det samme: I alle situasjoner i livet ditt, så tenk hvordan akkurat den situasjonen kan gjøres til en positiv opplevelse. Når du blir bevisst dine tanker, så kan du snu dem til din fordel!

Jeg blir utrolig takknemlig dersom du skriver DINE tanker om dette tema. Tenker du at mental trening virker, og hvorfor? Eller har du andre synspunkt. Jeg blir inspirert av å høre hva du mener.

Jeg ønsker deg en fantastisk flott dag! Stor, varm og positiv klem fra Rachel.


I Gullpakken heier vi på deg og hjelper deg med mental trening.

Ikke medlem? Les mer her:

Kanskje du også liker...

Populære artikler...