Stress – hvorfor er det farlig og hvordan bli kvitt det?

Jeg har tidligere skrevet om stress, og synes dette er et tema som er så aktuelt og viktig at det fortjener mye oppmerksomhet. Vi opplever alle stress i livene våre i større eller mindre grad, men det er først når det tar overhånd at det blir et problem. Da er det gjerne enkelt å sette seg fast i en negativ spiral som kan være vanskelig å komme seg ut av.

I dette innlegget ønsker jeg å skrive om hvorfor det er viktig å ta et grep, og hva du kan gjøre om du er for stresset.

Visste du at…

 1. Kroppen din produserer en bølge av hormoner når du er i en stressende situasjon. Disse hormonene vil midlertidig øke blodtrykket ved å forårsake hjerte ditt til å banke fortere og blodårene til å trekke seg sammen.
 2. Stress kan gjøre at du sover dårlig, eller ikke får sove i det hele tatt.
 3. Stress kan gjøre at du øker risikoen for hjerteproblemer

Hvorfor er stress skadelig?

Stress er en kroppslig reaksjon som kan bringe frem sykdommer. Noen er mer utsatte for visse sykdommer, og kronisk stress kan gi kroppen din grønt lys. Stress har vært knyttet til kreft, lungesykdommer og dårlig psykisk helse. Forskere ved Johns Hopkins University har oppdaget at barn utsatt for kronisk stress er mer sannsynlig for å utvikle en psykisk lidelse.

En fersk undersøkelse utført av nevrologer på New York University fant at selv milde nivåer av stress kan svekke vår evne til å holde grepet på våre følelser.

“Våre resultater tyder på at selv mildt stress, slik som kan oppstå i dagliglivet, kan redusere evnen til å kognitivt kontrollere frykt og angst”

I tillegg kan stress gjøre deg overvektig. Fra tidenes morgen, fra jegersamlingstiden vår, ble kroppen vår tvunget til å spise så mye som mulig når maten var tilgjengelig, for å lagre den i motgang. Dette bor og lever fremdeles i oss, og kommer ut når vi er stresset. Forskere ved University of Miami har funnet ut at når folk blir plassert i stressende situasjoner, så spiser man ca 40% mer enn normalt.

Hva bør du ikke gjøre om du er stresset?

 • Overse symptomene og bare ”håpe” at det går over av seg selv
 • Tro at det magisk blir bedre i morgen
 • Drikke alkohol og spise sukker
 • Ikke ta deg tid til å slappe av
 • Fokusere for mye på stress

Å overse kroppens signaler er det verste du kan gjøre. Du lever kanskje som før, og bare håper at det ordner seg magisk. Den sikreste veien til skykdom er dersom du prøver å gjøre det samme igjen og igjen og forventer en forandring av seg selv. Det kommer ikke til å skje med mindre du faktisk gjør noe med situasjonen.

Når du ikke har tid til å slappe av, forverres stress-situasjonen i kroppen din, og du går i en kroppslig kampmodus som vil gjøre kroppen din enda mer stresset. Pass på å få nok søvn, gjerne 7-8 timer hver natt. Dette er den enkleste måten å forsvare kroppen mot stress.

Vær stolt av deg selv fordi du leser dette blogginnlegget. Du har tatt deg tid til å finne løsninger for deg selv, og du lytter til kroppen din, og den føler seg hørt.

Dette burde du gjøre

 • Identifiser hva som trigger deg
  Før du prøver å eliminere stresset, så bør du identifisere hva dine kilder til stress er. Dette kan være arbeid, økonomi, relasjoner, kjærlighet, forhold. Når du vet hvor stresset stammer ifra, klarer du enklere å takle dine kilder til stress.
 • Fysisk trening
  Du har sikkert hørt det før, men fysisk aktivitet vil hjelpe deg å stresse mindre. Det vil hjelpe hjertet ditt, gi deg bedre vektkontroll, sikre at du får en god natts søvn.
 • Jobb med din indre selvfølelse
  Du er god nok som du er, og det er viktig å annerkjenne hvem du er som menneske. Du er ingen annen person enn deg selv, og du er ingen dårlig kopi, men en bra orginal.
 • Planlegg i kalenderen
  Planlegg MEG-tid i kalenderen din. Legg inn en aktiv plan på når du skal bruke noen minutter på deg selv hver eneste dag.
 • Si nei
  Hvor ofte har du ikke gjort ting du egentlig ikke vil? Du sier ja for å være grei. Lær deg selv å si nei, og være kritisk til hva du skal bruke tiden din til. Det er din tid, og det er ditt liv.

Om du ønsker enda flere tips til hvordan du kan håndtere stress, så kan du lese et tidligere innlegg jeg har skrevet HER.

Jeg håper du synes tipsene var nyttige, og ikke minst at du trekker pusten dypt og kobler av i dag.

Varm klem fra Rachel.


Som en bonus til deg som er leser av bloggen min, så har jeg laget en helt gratis lydfil som hjelper deg slappe av og stresse ned. Den kan du laste ned her:

lydfil-slapp-av

Kanskje du også liker...

Populære artikler...