endre-kosthold

Gammel kostholdsvane, vond å vende?

Hvilken betydning har egentlig kostholdet vårt? Jo det skal jeg si deg. Kostholdet vårt danner grunnlaget for vår fysiske, psykiske og emosjonelle tilstand, og et godt kosthold er grunnleggende for god fysisk og psykisk helse.

Steinalderkostholdet

I steinalderen fulgte vi mennesker et kosthold uten kunstige og syntetiske tilsetningsstoffer, bordsalt NaCI, hvitt sukker, melkeprodukter, kornvarer og poteter. Det de derimot spiste var kjøtt, fisk, fugl, egg, grønnsaker, bær, nøtter og røtter.

Genene våre forandrer seg overraskende lite, faktisk kun 0,05% på over 40.000 år. Menneskekroppen vår er derfor fra steinalderen av vant med en diett fri fra karbohydrater. Karbohydrater er enkelt forklart bare sukker, sukker, sukker. Det sukkeret som ikke forbrennes eller forbrukes av kroppen vår omgjøres til fett, og for mye sukker kan føre til negative bivirkninger som tretther, hodepine, tress, svimmelhet, avhengighet og så videre.

Våre steinalderslektninger brukte å spise masse mat om sommeren for å fete seg opp til vinteren, slik at reservene ble tært på i den årstiden hvor det var mindre tilgjengelig mat. Vi moderne mennesker har ikke dette behovet for lagring, og alt for mange av oss blir både syke og fete av sukker.

Gammel kostholdsvane, vond å vende?

I avsnittet over ga jeg deg en historisk innføring i hvordan vi mennesker spiste for lenge lenge siden, noe som er interessant å ha i bakhodet når vi går løs på våre spisevaner i 2017. Mange synes det er vanskelig å gi slipp på gamle vaner, og spesielt karbohydrater og sukker. Men selv om det er vanskelig å gi slipp på akkurat dette, så er et kosthold med redusert inntak av karbohydrater det som gir kroppen din de beste forutsetningene for å være frisk.

Det kan være at du ønsker å gå ned i vekt, men det kan også hende at du har andre plager som psoriasis, søvnplager, stress og så videre. Om du har plager som dette, så er det greit å vite at et kosthold med redusert inntak av karbohydrater i bunnen, gir kroppen best mulighet for å bli kvitt disse plagene. Vi mennesker lærer hele tiden og får stadig ny kunnskap. Hvis man skal få en effekt, må man gjøre ting annerledes. Om man ikke gjør en endring, så får man bare de samme resultatene man alltid har fått. Det som fungerer for noen fungerer kanskje ikke for andre, men jeg har vært borti SÅ mange kunder som har opplevd gode resultater på mange ulike områder i livet sitt, kun ved å justere ned inntaket av karbohydrater i kostholdet sitt.

Ansvarliggjør deg selv

Et viktig grep å ta om du ønsker å endre på dietten din, enten det er fordi du ønsker å gå ned i vekt eller fordi du ønsker å redusere plager og vondter i kroppen din, er å ansvarliggjøre deg selv. Om du virkelig ønsker å gjøre en endring i matvanene dine, men mangler motivasjon, så still deg selv følgende spørsmål:

«Hva kan jeg gjøre for å bli mer motivert for å gi meg selv bedre forutsetninger for å spise sunt?»

«Hva kan jeg gjøre for å motivere meg selv?»

«Hva gjør at jeg ikke har motivasjon? Kan det være at jeg må si farvel til brødskiva resten av livet? Er det det jeg er redd for?»

Ved å stille spørsmål som dette, setter du i gang tankeprosessene dine, samtidig som at ansvaret for endringene dine legges fullstendig hos deg selv. Om du for eksempel er redd for å si farvel til brød, så inngå en avtale med deg selv om et karbohydratredusert kosthold som skal vare i en måned.  Om det ikke viste seg å være noe for deg og du ikke ser noen resultater, så kan du bare gå tilbake til ditt gamle kosthold.

 

Kostholdsendring føles kanskje «helt umulig» å gjennomføre, men det er også den endringen som gir raskest resultater! Og det er en fantastisk motivasjon i seg selv. Så hva venter du på? 🙂

Håper du likte tipsene mine om kostholdsveiledning. Synes du de var bra? Kommenter gjerne.

Klem fra Rachel.


 Ønsker du en gratis lydfil som kan hjelpe deg å slappe av mer i hverdagen og som kan gi deg mer energi? Den kan du laste ned her:

lydfil-slapp-av

Lagre

Kanskje du også liker...

Populære artikler...