En svulst på hjernen holder meg ikke våken om natten.

Kjære, fine deg,

Jeg er så vanvittig takknemlig som har så fine følgere som deg. Etter jeg delte den forrige bloggen for litt siden har jeg fått noen bekymringsmailer. Ja, jeg har hjernesvulst, men den ligger i ro. Den er godartet, og jeg er sikker på at den kommer til å bare være der uten å gjøre noe sprell i all fremtid. Dessuten har jeg nettopp hatt oppfølging med MR, og den beveger seg ikke i det hele tatt. Eller for å si det slik. Forrige gang var den 11mm, og nå er den 10mm. Det tar jeg som et godt tegn. Den er ikke akutt farlig. Jeg er i de beste hender i helsevesenet. Jeg føler meg faktisk superfantastisk!!

Jeg har gått igjennom noen tøffe tider for et par måneder siden som ikke er relatert til svulsten, men vet du hva? Jeg har måtte søke inn i hjertet mitt, tenke på hva som egentlig er viktig i livet. Jeg har brukt min mentale verktøykasse. Jeg er takknemlig for det livet gir meg hver dag, selv om det tok en vending jeg ikke så komme i denne runden. Har du opplevd noe slikt, at du planlegger for mulighet en, to, og tre, men så kommer noe uventet helt fra sidelinjen og slår pusten ut av deg? Det skjedde meg.

Jeg fikk et spørsmål fra en av dere herlige som følger meg, om hvordan jeg sover når det stormer slik rundt meg. Vet du hva svaret på det er? Jeg sover veldig godt, fordi jeg har mentale verktøy som hjelper meg med det. Jeg har trent. Dette spørsmålet inspirerte meg til å dele mine vaner for å sove godt. 

Søvn en av mine grunnpilarer i livet. Når svulsten ble oppdaget, så stjal den ikke søvnen min. Det var vonde tanker jeg måtte sortere. I starten visste jeg jo ikke om svulsten var godartet eller av den mer ondartete sorten.

Det første jeg gjorde den dagen jeg fikk beskjeden fra legen min var å sette meg ned og jeg lagde en liste over hva jeg måtte gjøre for å sove godt gjennom natten. Jeg visste at jeg «måtte» sove godt for å komme meg igjennom dette. En av de tingene jeg gjorde var, spesielt den samme dagen jeg fikk denne beskjeden, var å se på America`s got talent. Jeg bare elsker slike feelgood performances, spesielt goldens buzzer. Jeg virkelige digger det når andre gjør lykkes, det gir meg en så herlig følelse i kroppen. Tror jeg så den episoden med Courtney Hadwin minst 10 ganger denne kvelden. 

Jeg vet at det siste jeg tenker på før jeg skal sove, blir det jeg tar med meg inn i natten. Derfor er det viktig å gjøre tankene mine positive. Jeg er ikke en superkvinne som lar problemer fly forbi. Men, jeg jobber hver dag for å holde meg mentalt sprek for å takle vindkulene som kommer. Skulle jeg bruke hver kveld til å tenke på svulst, og problemer, ja da er det ikke rart at søvnen blir skakkjørt.

Jeg begynte å forske litt på søvn. Jeg fant ut noen viktige punkter. Det er ganske skremmende lesning, når du googler søvnmangel. Du kan få så mange ekstra utfordringer du må løse i tillegg til å være trøtt som en dupp. Det hjelper jo ikke akkurat på humøret for den dagen gjør det vel?

Ordene haglet, som økt appetitt på usunn mat, manglende sexlyst, ustabilt humør, påvirkning på ditt hormonsystem. Risikoen for å bli deprimert er relativt mange ganger større. Så jeg måtte sjekke inn med meg selv. Ville jeg virkelig ende opp som en ustabil humørsyk overvektig person med et dårlig sexliv? Svaret gav seg enkelt, det var selvfølgelig NEI NEI NEI!!!

Jeg begynte å se tilbake på når datteren min var liten. Jeg lurte meg selv av og til med å tenke at hvis jeg la henne senere en kveld, så tenkte jeg at hun sov lenger neste morgen. Men, nei da! Hun våknet like tidlig, og var ikke veldig opplagt. Så, jeg har funnet ut at dette gjelder jammen for meg også. Jeg legger meg sånn ca. samme tid hver dag, og kroppen har en rytme som gjør at jeg våkner til samme tid hver morgen. Uthvilt! Jeg trenger mine 7,5 timers søvn, hverken mer eller mindre.

Jeg slår av alle elektroniske «duppeditter. Tenk tanken: Du er på facebook og ser et innlegg som gjør det opprørt, eller om du får en epost som gjør at dagen i morgen vil kreve noe annet av deg enn du var forberedt på. Hva tror du skjer da? Du ligger og tenker på dette igjennom natten, også når du endelig sovner. Så, ikke bruk elektroniske «duppeditter» etter kl. 21. Bruk heller denne tiden til en kveldsdate med deg selv, der du reflekterer over det gode du har opplevd i løpet av dagen.

Jeg drikker aldri etter kl. 21. Blæren er jo aktiv om natten også, selv om den går inn i et lavere produksjonstempo. Drikker du væske sent på kvelden, da er det jo garantert at du må stå opp i natten for å lette på trykket. Dette forstyrrer jo den gode søvnen du la opp til.

Alkohol drikker jeg aldri før leggetid, for det forstyrrer virkelig. Generelt så drikker jeg ikke alkohol, fordi det gjør min helse godt å stå over, men det er jo et tema vi kan snakke om en annen dag.

Når jeg reiser på hotell så er noe av det jeg elsker å oppleve et ryddig rom med en seng som er lekkert oppredd og inviterer meg inn under dynen for en herlig natt. Så jeg har gjort dette til en vane hos meg selv også. Soverommet er ryddig og sengen er min festning. Jeg virkelig gleder meg til å krype inn under dynen hver kveld. Dessuten så elsker jeg når rommet er avkjølt og svalt (men ikke for kaldt). Da føler jeg meg som en dronning der jeg ligger under dynen.

Når jeg er godt pakket inn i min «hotellseng» (og ja.. jeg har virkelig en hotellseng, for det har jeg investert i), så har jeg en kveldsdate med meg selv. Jeg bruker litt tid på å tenke igjennom de gode tingene jeg har vært så heldig å få oppleve gjennom dagen. Det er garantert ting som ikke var så positive også, men de bruker jeg ikke tid på når jeg skal legge meg. Husk det jeg nevnte med at det siste du tenker på om kvelden tar du med deg inn i søvnen. Derfor så er det så utrolig viktig å sovne med et smil om munnen.

Prinsessen på erten er en god historie for å illustrere det jeg sier. Hun hadde en ert som forstyrret hennes søvn. Når den ble fjernet, så ble hun jo nesten dronning. Det er ikke så mye som skal til for å forstyrre søvnen noen ganger, derfor er det så viktig å virkelig tenke igjennom hva som skal til for at du skal sove godt. Om du noen ganger bryter din avtale om å legge deg til fast tid eller om du drikker et glass vin før sengetid, så er det faktisk bare små justeringer som skal til. Kroppen vil takke deg og belønne deg med en god natts søvn der du våkner uthvilt og klar for å lage den beste dagen du kan gi deg selv.

Så her har du fått de beste søvntips jeg kan gi deg, og også svaret på hvorfor min hjernesvulst ikke forstyrrer min nattesøvn. Jeg bruker ikke tid på å bekymre meg for den når jeg skal sove. Jeg har rett og slett en annen avtale med meg selv som jeg elsker å holde.

Så med det ønsker jeg deg lykke til med prosjekt søvn, sov godt når klokken viser søvntid.

Refleksjonsklem fra Rachel

PS: Hva er din største utfordring når det kommer til søvn? Legg gjerne igjen en kommentar til meg under her. Og om du har et godt søvntips, så vil jeg gjerne høre om det også:)

Kanskje du også liker...

Populære artikler...