Hei kjære deg 🌞

Påsken nærmer seg med stormskritt, og det er mange måter å tilbringe den på. Noen reiser til fjells, noen reiser til solen, og noen – slik som jeg – velger en deilig bypåske. Jeg gleder meg til padel (min absolutt favoritt!), gåturer ute i frisk vårluft, gode samtaler med venner og kvalitetstid med datteren min. For meg handler denne påsken om å hente meg inn, senke skuldrene og lade batteriene.

Etter over 14 000 timer med mennesker i utvikling, har jeg sett en tydelig trend: Når ferien er over, og hverdagen melder seg, så dukker det ofte opp relasjonelle utfordringer som kunne vært unngått med litt mer bevissthet. Derfor har jeg laget disse 10 mentale ferievettreglene – en slags mentalt kart og kompass for en god påskeferie, uansett hvor og hvordan du feirer.


1. Planlegg reisen – og snakk om forventninger

Vi planlegger ofte hvor vi skal, men glemmer å snakke om hvordan vi vil ha det sammen. En kort samtale før ferien starter, eller i bilen på vei til hytta, kan gjøre underverker: Hva ønsker hver enkelt seg? Hvordan kan dere legge til rette for både fellesskap og egentid? Når forventningene er tydelige, blir ferien ofte mye bedre – for alle.


2. Justér ambisjonene – og vær snill med deg selv

Det er lett å ville gjøre alt i ferien: lese bøker, trene, rydde i boden og bake påskekake fra bunnen. Men vet du hva? Du trenger ikke gjøre alt. Hva om du heller prioriterer én ting hver dag som gir deg energi og ro? Selv våkner jeg gjerne tidlig for å få en stille stund alene før verden våkner, og gjerne med en matcha latte hvor jeg reflekterer over alt jeg har å være takknemlig for – det gir meg overskudd resten av dagen.


3. Vær oppmerksom på varselsignalene

Ferietid kan noen ganger trigge gamle mønstre, små irritasjoner eller behov som ikke blir møtt. Når du kjenner at det bygger seg opp – ta et steg tilbake. Pust. Lytt innover. Tell til 10, bruk en pusteøvelse eller gå deg en liten tur. Det er ikke farlig å ta en pause – tvert imot, det kan redde både stemningen og deg selv.


4. Vær tydelig – før du blir irritert

Bak irritasjon ligger ofte et behov som ikke blir sett eller hørt. Tenk om du heller sa: «For meg er det viktig å få ro på morgenen» eller «Jeg trenger litt alenetid i løpet av dagen.» Å si hva du trenger, på en god måte, er gull verdt. Det er ikke egoistisk – det er omsorg, både for deg selv og de rundt deg.


5. Mat kroppen – og sinnet

Påske betyr ofte mye kos, og det er nydelig! Men det går også an å balansere. Hva gir deg påfyll, ikke bare der og da, men også etterpå? Jeg elsker å lage mat som både smaker godt og gir energi. Et påskelam med rotgrønnsaker og frisk salat gjør meg glad i både kropp og sjel. Og ikke glem mental næring – som en bok, en lydfil eller en affirmasjon du tar med deg inn i dagen.


6. Velg dine kamper med kjærlighet

Det er fort gjort å havne i diskusjoner når mange mennesker er tett på hverandre. Men må du alltid få rett? Kan du møte uenighet med raushet? Noen ganger er det bedre å le litt og la ting ligge. Det skaper så mye mer flyt i ferien – og sparer deg for unødvendig friksjon.


7. Sjekk inn med deg selv jevnlig

Hvordan har du det egentlig nå? Stopper du opp og sjekker posisjonen din underveis i ferien, blir det lettere å navigere. Hva trenger du mer av? Mindre av? Ta eierskap til hvordan du ønsker å føle deg – og del det gjerne med dem rundt deg.


8. Husk at det er lov å snu

Sa du noe du ikke mente? Ble stemningen anspent? Det er aldri for sent å si unnskyld. En oppriktig unnskyldning kan snu stemningen på et øyeblikk. Det handler ikke om å tape en kamp – det handler om å vinne freden.


9. Respekter energien din

Du må ikke være med på alt. Hvis kroppen eller hodet sier nei, så lytt. Kanskje du heller vil gå en kort tur alene, enn å gå langrenn i timesvis. Det er helt lov. Jeg prioriterer en form for bevegelse hver dag, men jeg lytter alltid til hva som føles riktig for meg. Det gir både energi og balanse.


10. Ta med deg mentale verktøy i sekken

Ferien er en perfekt tid for å trene din mentale styrke – uten stress og hverdagskjas. Kanskje du har en lydfil, en liten meditasjonsøvelse eller en favorittaffirmasjon du bruker? Disse små tingene er som nøkkelkort til en indre ro som varer lenge etter ferien er over. Husk: Det er hverdager det er flest av – og det er de som virkelig teller i lengden.


Jeg håper disse mentale ferievettreglene kan inspirere deg til å skape en påske som nærer både hjertet og hodet.

Selv skal jeg bruke disse dagene til å hente meg inn, puste med magen og kjenne på ekte takknemlighet. Takknemlighet for alt jeg har. For at jeg får være med dem jeg er glad i. Og for små ting – som en padelkamp, et smil fra datteren min, eller solen i ansiktet på en vårtur.

💛

Hva med deg? Hvordan ser din påske ut i år? Del gjerne med meg i kommentarfeltet – jeg elsker å høre hvordan andre lader opp batteriene sine.

Glad og balansert påskehilsen,
Rachel